Εurogroup: Συμφωνία ως την Παρασκευή, αλλιώς...



Προθεσμία ως την Παρασκευή το μεσημέρι να τα βρουν οι ελληνικές αρχές με την τρόικα απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από καμία δόση για τους επόμενους 3 μήνες. Παρ’ ότι όπως είπε θεωρεί το σενάριο της πλήρους... ρήξης μάλλον απίθανο, ξεκαθαρίζει
ότι αν επέλθει πλήρης ρήξη τότε ο μόνος δρόμος που μένει, είναι να συγχωνευτεί ο τρίτος έλεγχος της τρόικας με τον τέταρτο έλεγχο του Σεπτεμβρίου ο οποίος όμως περιέχει πολύ περισσότερες προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ θα κάνει χρήση του λεγόμενου “κανόνα του 12μηνου” και θα ζητήσει επί της αρχής συζήτηση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Παρ’ όλα αυτά ο κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει. Οπως είπε η χώρα δεν έχει χάσει την πρόσβαση στην βραχυχρόνια αγορά χρεογράφων, δεν λήγει κανένα μεγάλο ομόλογο τους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δίοδοι χρηματοδότησης. «Δεν θα είναι μία άνετη κατάσταση, δεν θα είναι όμως και καταστροφική», είπε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί αρκετά πιθανό, παρ΄ότι δεν υπάρχει ακόμα έτοιμη πρόταση της τρόικας να σπάσει το ζήτημα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων σε μικρότερα ορόσημα και να γίνει καθ’ αυτό τον τρόπο και τμηματική καταβολή του μερτικού της δόσης που αναλογεί στην Ε.Ε. ήτοι 4,1 δισ.
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα οι ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν με την τρόικα και η τρόικα να φτιάξει ως την Παρασκευή συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα επεξεργαστεί στην συνέχεια το EWG και οι 17 υπουργοί τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Επισημαίνει ακόμη ότι μετά την 8η Ιουλίου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συγκληθεί άλλη διάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας. Συνεπώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο.
Θεωρεί εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές γνώριζαν ποιες ήταν οι υποχρεώσεις τους εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με το ορόσημο των 12.500 υπαλλήλων, που όπως σημείωσε είναι εξαιρετικά μικρός αριθμός στο σύνολο της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και παρ’ όλα αυτά ολιγώρησαν. Σε σχέση με το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό που έχει κυρίως να κάνει με τις υπερβάσεις των παροχών υγείας ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί ότι: «δεν είναι μεγάλο πρόβλημα και οι λύσεις βρίσκονται».
Keywords
Τυχαία Θέματα