Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Συρία – 80 νεκροί σε μία ημέρα

Η βρετανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν και ο γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ είναι μεταξύ των 80 νεκρών που έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Συρία, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του Συριακού στρατού στην πόλη Μπάμπα Αμρ......

Η Μαρί Κόλβιν ήταν η μόνη βρετανίδα δημοσιογράφος στην Μπάμπα Αμρ, ενώ ο Ρεμί Οσλίκ, που πέθανε δίπλα της, ήταν ένας έμπειρος πολεμικός φωτορεπόρτερ. Μάλιστα, η Κόλβιν είχε ζήσει 30 χρόνια δραματικών πολεμικών ανταποκρίσεων, ενώ είχε χάσει το ένα της μάτι στο προηγούμενο πολεμικό μέτωπο.
Σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός
τονίζει ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τρόφιμα και να βρει καταφύγιο σε χιλιάδες πολίτες της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, ενώ το αντικαθεστωτικό συριακό συμβούλιο δηλώνει πλέον ανοικτά ότι μία στρατιωτική επέμβαση ίσως να είναι η μόνη λύση.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταδίκασαν το θάνατο των δύο δημοσιογράφων, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα τάσσονται υπέρ της ειρηνικής και πολιτικής επίλυσης της κρίσης στη Συρία.
Ωστόσο διεθνείς αναλυτές και ξένοι ηγέτες φοβούνται ότι η κρίση ίσως εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο και περιφερειακή σύγκρουση, λόγω της ανάμιξης και ξένων παραγόντων.

Το εξόριστο εθνικό συμβούλιο της Συρίας ζητά στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ, η Δαμασκός κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις και ότι εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς, ενώ πληροφορίες που διαρρέουν από ξένες μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι παραστρατιωτικοί από το Ιράν πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.
Αν σε αυτό το παζλ ενταχθούν, το Ισραήλ, το Ιράν, η Τουρκία και οι Κούρδοι, η κατάσταση διαφαίνεται εκρηκτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα