Έντονες επικρίσεις για τις δηλώσεις του Ερντογάν για τον σιωνισμό

Την έντονη καταδίκη τους για την εμπρηστική δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,σύμφωνα με την οποία εξίσωνε τον σιωνισμό με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καταδικάζουν ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ισραήλ....

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη στη δήλωση αυτή στο 5ο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους
λαούς.
«Ακριβώς όπως στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, κατέστη αδύνατο να μην θεωρείται η ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στο φόρουμ.
«Αυτό ήταν ιδιαιτέρως προσβλητικό, ειλικρινά, το να αποκαλείς τον σιωνισμό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι την ενόχληση των ΗΠΑ, αναμένεται να επισημάνει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος έχει ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για το συριακό.
Τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν ήδη καταδικάσει ο επικεφαλής της ομάδας ραβίνων της Ευρώπης, που τη χαρακτήρισε «επίθεση μίσους των Εβραίων».
Από την πλευρά του, ο Γ. Γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως τα σχόλια αυτά ήταν «επιβλαβή και προσβλητικά».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είχε καταδικάσει τα σχόλια Ερντογάν.
Η ανακοίνωση από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καταδικάζεται έντονα η δήλωση για το σιωνισμό και η σύγκρισή του με το ναζισμό.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του στον Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τα σχόλια του , δήλωσε πριν από λίγο Αμερικανός αξιωματούχος- υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα