Ένταλμα σύλληψης για τον αποστολέα του ψηφιακού αρχείου

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ατόμου που φέρεται ότι έδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον 35χρονο που συνελήφθη να έχει στην κατοχή του τα φορολογικά στοιχεία περίπου 9 εκατομμυρίων πολιτών εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές....

Την ίδια ώρα, στη φυλακή οδηγήθηκε ο οποίος απολογήθηκε στον 3ο τακτικό ανακριτή για παράβαση του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων με σκοπό το κέρδος σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κατηγορούμενος ο οποίος συνελήφθη
έχοντας στην κατοχή του τα στοιχεία (αριθμούς ταυτότητας, ΑΦΜ, διευθύνσεις, περιουσιακές καταστάσεις κλπ) εκατομμυρίων φορολογούμενων (9 εκατομμύρια καταγραφές), φέρεται να επιχειρούσε να πουλήσει το ηλεκτρονικό αρχείο σε ενδιαφερόμενούς έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τα ίχνη που εντόπισε η Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα επίμαχα στοιχεία φαίνεται πως προέρχονται από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και δεν αλιεύτηκαν από χάκερ. Οι Αρχές εκτιμούν μάλιστα δόθηκαν χέρι με χέρι, ενώ η υποκλοπή, όπως όλα δείχνουν, έγινε μέσα από τις υπηρεσίες. Για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή Δικαιοσύνη και Αστυνομία βρίσκονται σε συνεργασία για τον εντοπισμό του συνεργού ή των συνεργών του 35χρονου.

Ο κατηγορούμενος που εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρίας τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής ως εξωτερικός συνεργάτης, αρνήθηκε πάντως την κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι πήρε το επίμαχο αρχείο από άλλο πρόσωπο. Κατονόμασε μάλιστα το άτομο αυτό υποστηρίζοντας ότι του το έδωσε για να το επεξεργαστεί μετατρέποντάς το σε αναγνώσιμο αρχείο καθώς στην αρχική του μορφή δεν μπορούσε να διαβαστεί.

Ο 35χρονος που είναι παντρεμένος χωρίς παιδιά, είπε στον ανακριτή ότι βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει τις αρχές στον εντοπισμό του ατόμου που το έδωσε το εν λόγω υλικό αφού ο ίδιος δεν διέπραξε καμία παράνομη πράξη.

Ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός δήλωσε ότι η ανάκριση είναι σε πρώιμο στάδιο ενώ έχει υποβάλει αίτημα άμεσης τραπεζικού απορρήτου και για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα προκειμένου να αποδειχτεί ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε καμία οικονομική συναλλαγή. Παράλληλα, ο 35χρονος που έχει συνεργαστεί με τις αρχές έχει δώσει τα στοιχεία συγκεκριμένου προσώπου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ο οποίος του έδωσε τα επίμαχα στοιχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα