Εν αναμονή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών

H επέτειος του Πολυτεχνείου και το κλίμα ενόψει του Eurogroup θα κρίνουν αν ο Α. Σαμαράς την Κυριακή θα συναντηθεί με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ή αργότερα. Στην ατζέντα εκτός από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι και ο επερχόμενος ανασχηματισμός που ουσιαστικά θα καθορίσει εκ νέου τη σχέση των κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση...

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κουβέλης τηλεφώνησε στον υπουργό Δικαιοσύνης και του ζήτησε
να περιορίσει την κριτική προς τους δανειστές μετά τις δηλώσεις του ότι «μας έχουν κάτσει στο σβέρκο» ή ότι η τρόικα «εξυπηρετεί» τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ Ρουπακιώτης -που πρόσφατα αντιμετώπισε και σοβαρό πρόβλημα υγείας- υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί αλλά έχει προγραμματίσει τηλεοπτικές και άλλες συνεντεύξεις που μπορεί να δείξει ότι έχει αυτονομηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει καθώς θα είναι η τρίτη φορά που θα κινηθεί εκτός γραμμής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Είναι προφανές πως ο κ. Σαμαράς και οι δυο αρχηγοί έχουν τον προγραμματισμό τους για την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα μετά την εκταμίευση της δόσης και προς τα Χριστούγεννα αλλά αν οι εξελίξεις επιταχυνθούν τότε θα υποχρεωθούν να τον αλλάξουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν εισέλθουν στην κυβέρνηση πολιτικά στελέχη ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει νέα προγραμματική συμφωνία μετά και το μνημόνιο και την επιμήκυνση , στη λογική ότι επιτεύχθηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ και τώρα πρέπει να οριστεί νέο πλαίσιο. Ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει να μη κατατίθενται αιφνιδιαστικά νομοσχέδια ή τροπολογίες.

Όμως θα θέσει και όρους στον κ. Κουβέλη να μη συνεχίσει να αποστασιοποιείται από κυβερνητικές επιλογές όπως στα εργασιακά.

Ο κ. Κουβέλης, δεν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα Αντιπροέδρου στον ανασχηματισμό ούτε να τοποθετήσει πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Θα ζητήσει να παραμείνουν στα υπουργεία τους οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει άλλες θέσεις. Πιθανόν όμως να αντικατασταθεί η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη, που αποτελεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Η οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθιστά τον κ. Κουβέλη πόλο σταθερότητας και ρυθμιστικό παράγοντα της κυβέρνησης. Το δύσκολο αυτό πάζλ έχει να επιλύσει άμεσα ο πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα