Εκτός ελέγχου οι ελλείψεις σε φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Τουλάχιστον 160 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).....

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος, πρόκειται τόσο για σκευάσματα κοινά όπως αντι-υπερτασικά και καρδιολογικά όσο και για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως τα αντικαρκινικά.
Εγκλωβισμένοι όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ανάμεσα στο «γαϊτανάκι» των ελλείψεων από φαρμακοποιούς, φαρμακαποθηκάριους και φαρμακευτικές εταιρίες είναι οι Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να προμηθευτούν σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα αναγκαία
για τη ζωή τους φάρμακα.

«Χρειάζομαι τα φάρμακά μου. Θέλω να ζήσω!»
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία μιας 40χρονης γυναίκας, η οποία όπως δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΦΣΑ, βρίσκεται σε δραματική αναζήτηση των αντικαρκινικών φαρμάκων που χρειάζεται. «Η ιατρική συνταγή που είχα από τον γιατρό μου για να λάβω τη χημειοθεραπεία δεν μπορούσε να εκτελεστεί επί ημέρες. Ευτυχώς είχα προνοήσει κι έψαχνα εγκαίρως την αγωγή. Απευθύνθηκα στα φαρμακεία έξι μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, αλλά ούτε την φαρμακευτική αγωγή μπορούσαν να μου δώσουν ούτε και την σφραγίδα «στερούμεθα» έβαζαν στη συνταγή» ανέφερε η 40χρονη γυναίκα. Τελικά μεσολάβησε ο γιατρός της για να προμηθευτεί την αγωγή της, ενώ στη δεύτερη θεραπεία τη λύση έδωσε ο φαρμακοποιός της. «Έχω εξασφαλίσει τη θεραπεία της 8ης Ιουνίου, αλλά αγχώνομαι πολύ. Διαπιστώνω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σκέφτομαι ότι με περιμένει η ίδια διαδικασία 18 φορές ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χημειοθεραπείες μου» είπε η ασθενής, καταλήγοντας σπαρακτικά ότι «δεν είμαι πειραματόζωο. Είμαι 40 ετών και πρέπει να ζήσω. Θέλω να ζήσω!».

Επείγουσα επιστολή στον ΕΟΦ
Για το θέμα των ελλείψεων ο ΦΣΑ ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με σχετική επιστολή.
«Σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων είναι δεδομένη, χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, η λύση που βρίσκουν οι φαρμακαποθήκες είναι η παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων, αφού αυτή συνοδεύεται από πληρωμή τοις μετρητοίς» τονίζει ο κ. Λουράντος στην επιστολή. Αποδίδει επίσης ευθύνες, εκτός από τους φαρμακαποθηκάριους, και στις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν εφοδιάζουν κανονικά με φάρμακα την αγορά. Η τροφοδοσία μπλοκάρεται, κατά τον ΦΣΑ, από τις μητρικές εταιρίες, που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι «επισφαλής τόπος διάθεσης των προϊόντων τους».
«Επιπλέον ο εκβιασμός των φαρμακευτικών να ζητούν για τον εφοδιασμό των φαρμακείων μας, φωτοτυπίες συνταγών, με άμεση καταβολή του αντιτίμου, εκτός του ότι είναι αντιδεοντολογικό, είναι και παράνομο. Το ιατρικό απόρρητο δεν αφορά μόνο τη διάγνωση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή. Είναι στη διάθεσή μας στοιχεία, τα οποία μπορούμε να σας παρέχουμε», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ για την ομαλοποίηση της αγοράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα