Εκδήλωση για το trafficking στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, υπολογίζεται ότι έχουν πέσει θύματα σύγχρονης δουλεμπορίας στην Ελλάδα, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ή την εξαναγκαστική εργασία... Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Δύσης, έτσι και στη χώρα μας, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων κάθε χρόνο καταφέρνει να ξεφύγει από τα δίκτυα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας
ανθρώπων και να ανακτήσει την ελευθερία του, μετά από κάποιο διάστημα, ενώ ελάχιστοι είναι οι σωματέμποροι που συλλαμβάνονται και καταδικάζονται. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση για το trafficking, που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η εθελοντική οργάνωση "Α21 campaign", σύνθημα της οποίας είναι : «Καταργώντας την αδικία στον 21ο αιώνα».

Στόχος της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται με ξενώνες φιλοξενίας, εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές σε Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Ουκρανία, είναι η πρόληψη, η προστασία, η νομική συνδρομή στα θύματα του trafficking, καθώς και σε συνεργασία με τις αρχές και άλλους φορείς και οργανισμούς, η επανένταξη των θυμάτων και η πρόληψη και η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "Α21 campaign" το ένα τέταρτο των θυμάτων των σωματεμπόρων είναι ανήλικα κορίτσια, που εξαναγκάστηκαν, ή παγιδεύτηκαν από τα κυκλώματα και πέρασαν λαθραία τα ελληνικά σύνορα για να προσφέρουν υπηρεσίες πορνείας, ή καταναγκαστικής εργασίας, κυρίως σε βαριές δουλειές της υπαίθρου, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν, αφού οι δουλέμποροι συχνά τα κακοποιούν και τα κρατούν σε καθεστώς απομόνωσης και ομηρίας. Μια ακόμη δυσκολία είναι ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα.
Η "Α21 campaign", διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή 1109, με αυτόματη ηλεκτρονική ηχητική μετάφραση σε 170 γλώσσες για εικοσιτετράωρη επικοινωνία, λήψη ή παροχή πληροφοριών, καταγγελία ή υποστήριξη, για τα θύματα trafficking και την ιστοσελίδα www.1109.gr. Στον ξενώνα της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, που για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιείται η διεύθυνσή της, παρέχεται φιλοξενία, περίθαλψη και υποστήριξη, αυτή την περίοδο, σε δέκα γυναίκες, οι τέσσερις εκ των οποίων ανήλικες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας δεκαοκτώ ατόμων.Πάνω από 27 εκατομμύρια σύγχρονοι "σκλάβοι", σ΄ολόκληρο τον κόσμο Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, παρότι η δουλεία έχει τυπικά καταργηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, περισσότερα από 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σύγχρονοι «σκλάβοι», μόνο ένας στους εκατό χιλιάδες Ευρωπαίους σωματέμπορους καταδικάζεται, ενώ μόλις «το 1-2% των θυμάτων διασώζεται.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο, που αναφερόταν στην αληθινή ιστορία μιας δεκαοκτάχρονης, η οποία κατάφερε να αποδράσει από τους σωματέμπορους και χάρη στις ενέργειες της οργάνωσης να ξανακερδίσει και πάλι μια φυσιολογική ζωή. «Στη χώρα μας, τον προηγούμενο χρόνο, οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη είκοσι ένας σωματέμποροι και καταδικάστηκαν. Έστω και η σωτηρία ενός παιδιού, μιας κοπέλας από αυτά τα σκοτεινά κυκλώματα είναι σημαντική και επιβάλλεται η ενεργότερη συμμετοχή όλων μας», τόνισε η πρόεδρος της "Α21 campaign", Μαρία Σταμάτη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η προστασία της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρα από ανθρώπινο καθήκον, είναι βασική συνταγματική αρχή, με ιστορικό βάθος, καθώς από τα πρώτα Συντάγματα, μετά την ελληνική επανάσταση του 182, απαγορεύτηκε η δουλεία στη χώρα μας, την ίδια εποχή που ανθούσε σε άλλες προηγμένες χώρες. Ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενημέρωση που έγινε, με στόχο την ακόμη ενεργότερη συμμετοχή των φοιτητών και γενικότερα των νέων ανθρώπων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του trafficking.
seleo.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα