Εισαγγελική έρευνα για το «e-coup» το 2007

Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισαγγελία της Αγκυρας σχετικά με τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο τουρκικός στρατός το 2007 προς την κυβέρνηση Ερντογάν, κίνηση που είχε προκαλέσει σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση στην Τουρκία....

Όπως γράφουν οι εφημερίδες Hurriyet και Radikal, η διεξαγωγή της έρευνας αποφασίστηκε μετά από καταγγελίες για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του στρατού -γνωστής ως e-coup (ηλεκτρονικό
πραξικόπημα), υποκινητής της οποίας θεωρείται ο τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, 71 ετών, σήμερα.
Συγκεκριμένα, την 27η Απριλίου 2007 ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, είχε δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό του ένα ανακοινωθέν, ανακαλώντας στην τάξη την κυβέρνηση Ερντογάν, που βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία για να αναδειχθεί ο πρόεδρος της χώρας. Με την ανακοίνωσή του αυτή, οι στρατηγοί απειλούσαν με παρέμβαση για την προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είχε συντάξει το επίμαχο ανακοινωθέν, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που ασκούσαν καθήκοντα το 2007, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα