Έφοδοι ρωσικών αρχών σε γραφεία ΜΚΟ

Ρώσοι ερευνητές της εισαγγελίας και της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος έκαναν έρευνα στα γραφεία της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), εντείνοντας μια εκστρατεία εναντίον των ξένων οργανώσεων οι οποίες δρουν στη Ρωσία...

«Έχει ξεκινήσει ένα κύμα ερευνών και μας παρασύρει», είπε η Ρέιτσελ Ντένμπερ, η υποδιευθύντρια της εδρεύουσας στη Νέα
Υόρκη οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια, η οποία μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η έρευνα άρχισε στις 10:45. Η Ντένμπερ αναφέρθηκε σε συνέχιση «της πίεσης σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία».
Οι αρχές έχουν ερευνήσει τα γραφεία σχεδόν 100 οργανώσεων που λειτουργούν στην Μόσχα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε η οργάνωση. Ανάμεσά τους είναι η Civic Assistance που δραστηριοποιείται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και η Transparency International, που ειδικεύεται στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.
Χθες, οι ερευνητές είχαν κάνει έρευνα στα γραφεία δύο γερμανικών πολιτικών ινστιτούτων μελετών — του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ και του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ.
Η Ρωσία επικύρωσε κι έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη της περυσινής χρονιάς ένα νόμο ο οποίος χαρακτηρίζει όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ιδίως τις δυτικές χώρες, «ξένους πράκτορες» και τις θέτει υπό στενό έλεγχο.
Η ρωσική ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora ανέφερε ότι και αυτή έγινε αντικείμενο έρευνας σήμερα από την εισαγγελία.
«Απαίτησαν αντίγραφα του καταστατικού, των εγγράφων για τις δραστηριότητες της ΜΚΟ, και ιδίως τον κατάλογο των μελών της», ανέφερε ένα στέλεχος της οργάνωσης στο Ιντερφάξ.
Οι ρωσικές αρχές έχουν ερευνήσει επίσης τα γραφεία μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, της Memorial, όπως και τα γραφεία του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία.
Η διπλωματία της Γερμανίας αντέδρασε χθες στους ελέγχους στα γραφεία των παραρτημάτων των γερμανικών ινστιτούτων στην Μόσχα, καλώντας τον δεύτερο τη τάξει της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο για να του εκφράσει την «ανησυχία του» για τις ενέργειες των ρωσικών φορολογικών αρχών.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Κάθριν Άστον, σημείωσε επίσης σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες βράδυ ότι «την ανησυχούν οι ενέργειες τις οποίες κάνουν οι αρχές το τρέχον διάστημα εναντίον των ΜΚΟ στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα