ΕΕ: Ξανά σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος ιρανικών εταιρειών

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δείχνουν να οδηγούν σε συμφωνία, η ΕΕ αποφάσισε να θέσει ξανά σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος ιρανικών εταιρειών οι οποίες είχαν ακυρωθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης....
Όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν αυξάνει την πίεση προς το Ιράν.
Πρόκειται για κυρώσεις που είχαν επιβληθεί, μεταξύ άλλων, στις τράπεζες Persia International Bank,
Export Development Bank of Iran και Bank Refah Karagan. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσουν και πάλι κυρώσεις που είχαν ήδη επιβληθεί και όχι ότι θα επιβληθούν νέες σε βάρος του Ιράν.
Η απόφαση της Ε.Ε., που ελήφθη χθες από ανώτερους αξιωματούχους, θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ένωσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες μηνύσεις από πρόσωπα και εταιρείες από το Ιράν εναντίον των κυρώσεων, αφού προηγούμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη είχαν επιτύχει την ακύρωση κάποιων εξ αυτών,
Απευθυνόμενος προς τους αμερικανούς βουλευτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε να αποφευχθεί η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν.
«Αν επιθυμούμε στα αλήθεια να ακολουθήσουμε τη διπλωματική οδό, δεν υπάρχει λόγος να επιβάλουμε νέες κυρώσεις, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες είναι ήδη πολύ αποτελεσματικές» δήλωσε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα