Ε.Ε.: Οι συνομιλίες με το Ιράν αναβάλλονται για τον Φεβρουάριο

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της λεγόμενης Ομάδας 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας --ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία-- συν τη Γερμανία) και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πιθανολογείται πλέον ότι θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου και όχι στο υπόλοιπο του τρέχοντα μήνα, είπε σήμερα στις Βρυξέλλες ευρωπαίος διπλωμάτης....

Διπλωμάτες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ιρανοί αξιωματούχοι συζητούν επί μήνες για να γίνει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά το να καθοριστεί το πότε και το που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA είχε μεταδώσει πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά την 28η και 29η Ιανουαρίου και ότι η Τεχεράνη πρότεινε να γίνουν στο Κάιρο. Ωστόσο, κατά την ΕΕ δεν υπήρξε συμφωνία.
"Μοιάζει πιο πιθανό πλέον ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο", δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι επαφές μας (με την Τεχεράνη) συνεχίζονται", πρόσθεσε.
Τις προσπάθειες της ομάδας 5+1 συντονίζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, επιδιώκοντας να επιβραδυνθεί και να υποβαθμιστεί ταυτοχρόνως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που η Δύση υποψιάζεται ότι αποσκοπεί στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν το διαψεύδει, σημειώνοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του έχει ειρηνικό σκοπό και χαρακτήρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα