ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΣ ΕΣΟΔΑ 5,39 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ…

Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Δύσκολα και πιεστικά ξεκινά η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού, ενώ η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου που επανέρχεται η τρόικα, ώστε να εκπονήσει το πακέτο των «διορθωτικών» μέτρων που πρέπει να ληφθούν για το 2012 λόγω της «τρύπας» των 3 δισ. ευρώ που «αφήνει» ο φετινός προϋπολογισμός...
Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας-φωτιά αφού το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αντλήσει καθαρά έσοδα ύψους 5,390 δισ. ευρώ, στόχος ιδιαίτερα δύσκολος αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος οι μηνιαίες εισπράξεις του Δημοσίου δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα στο ποσό των 5,39 δισ. που θα πρέπει να μπει στα ταμεία του Δημοσίου τον επόμενο μήνα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αφού θα «μετρήσουν» στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2011, αλλά και όσα έσοδα (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΤΑΚ 2009) βεβαιωθούν μέχρι και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τα οποία, αν και θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2012, θα υπολογιστούν στα έσοδα του 2011.
Μισθοί
Το βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στους μισθωτούς και συνταξιούχους που βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και της ενσωμάτωσης στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συνολικές μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 21 έως 110 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 850 και μέχρι 2.500 ευρώ.
Δαπάνες
Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι δαπάνες του Ιανουαρίου που φτάνουν σε 9,952 δισ. ευρώ λόγω τόκων. Ειδικότερα, οι πληρωμές τόκων τον πρώτο μήνα του 2012 ανέρχονται σε 5,157 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του PSI από το Φεβρουάριο οι πληρωμές τόκων αρχίζουν και υποχωρούν. Το Φεβρουάριο οι τόκοι μειώνονται σε 332 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο αυξάνονται σε 1,025 δισ. ευρώ, ενώ στους επόμενους μήνες του έτους η μέγιστη μηνιαία δαπάνη φτάνει μέχρι 1,182 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες στόχος το υπουργείου Οικονομικών είναι να μην ξεπεράσουν τον Ιανουάριο το ποσό των 4,310 δισ. ευρώ. Λόγω των υψηλών πληρωμών για τόκους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του νέου έτους εκτινάσσεται σε 4,562 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών υποχωρεί το Φεβρουάριο σε 1,367 δισ. ευρώ.
Ελεγχοι
Για την επίτευξη των στόχων του 2012 στο σκέλος των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φοροκυνηγητό για να εισπράξει ΦΠΑ και ετοιμάζει ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών έως και 60 δόσεις.
Οσον αφορά στις επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, εντός του 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 300 τακτικοί και 325 προσωρινοί έλεγχοι σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήμα
Keywords
Τυχαία Θέματα