ΔΠΔ: Αθώωση Σέρβου στρατηγού καταδικασμένου σε 27 χρόνια κάθειρξη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε σήμερα σε δεύτερο βαθμό τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το 1993 ως το 1998, Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 27 ετών κυρίως επειδή "βοήθησε και ενθάρρυνε" τον στρατό των Σέρβων της Βοσνίας (VRS) να εκδιώξει τους μουσουλμάνους της Βοσνίας...

Ο δικαστής Θίοντορ Μέρον έδωσε ως εκ τούτου εντολή για την "άμεση απελευθέρωση" του 68χρονου Πέρισιτς, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους συνεργάτες του γιουγκοσλάβου
πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του στην Χάγη το 2006.
"Είναι ένας ελεύθερος άνδρας!", δήλωσε ο δικηγόρος του Πέρισιτς Νόβακ Λούκιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. "Το εφετείο επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε πάντα για την αθωότητά του".
"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωσή του από το κέντρο κράτησης και την μεταφορά του αεροπορικώς προς το Βελιγράδι", πρόσθεσε.
Η αθώωση του Πέρισιτς σημαίνει ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν έχει καταδικαστεί ακόμη από το ΔΠΔ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Βοσνία κατά τις συγκρούσεις που διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το 1993 ως το 1998 είχε κριθεί ένοχος στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011 σε πρώτο βαθμό ότι παρείχε στρατιωτικό προσωπικό, όπλα και πυρομαχικά, κυρίως στον VRS και τον SVK, τον σερβικό στρατό της Κράινας, γνωρίζοντας ότι τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για να σκοτώσουν πολίτες στην Βοσνία και την Κροατία.
Το δικαστήριο έκρινε σήμερα κατά την εκδίκαση της έφεσης του Πέρισιτς ότι δεν αποδείχθηκε "πέραν πάσης αμφιβολίας" πως βοήθησε τον VRS ή τον SVK να διαπράξει εγκλήματα, κυρίως κατά τις πολιορκίες του Σεράγεβο και του Ζάγκρεμπ, ή κατά την σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 1995.
Keywords
Τυχαία Θέματα