Δίωξη για τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το 2007 και των υπευθύνων της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, που ανήκει στον Ομιλο Μυτιληναίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών....

Η δίωξη αφορά τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2007 από τα τότε 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο
και τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Το έργο φέρεται κατά τις πληροφορίες να ζημίωσε κατά 100 εκατ. ευρώ τη δημόσια επιχείρηση.
Η επίμαχη μονάδα είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 427,4 μεγαβάτ και το συμβατικό τίμημα, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΔΕΗ, ήταν 219,16 εκατ. ευρώ. Επιπλέον στη σύμβαση είχε οριστεί ότι ο χρόνος θέσης σε εμπορική λειτουργία της μονάδας, η οποία αντικατέστησε αντίστοιχη ντιζελοκίνητη, είχε οριστεί σε 27 μήνες. Δηλαδή η μονάδα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009.
Ο λόγος της άσκησης δίωξης, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, έχει να κάνει με το ότι ενώ ήταν γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων στην αδειοδότηση του έργου και δεν θα προχωρούσαν εγκαίρως οι εργασίες, εντούτοις το τότε διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ υπέγραψε τη σύμβαση.
Συγκεκριμένα, το έργο αφορούσε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας.
Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου 1608/50, που στρέφεται κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ της επίμαχης περιόδου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, που στρέφεται κατά των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας ΜΕΤΚΑ.
Η εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης έδειξε ότι η ζημιά που βάρυνε τη ΔΕΗ αφορούσε ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε στον ανάδοχο, πριμ στη ΔΕΣΦΑ για την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου καθώς και ποσά που έχασε εξαιτίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων, επιβαρύνσεις από τόκους δανείων κ.λπ.

Τα αρχαία
Να σημειωθεί ότι η μονάδα του Αλιβερίου παραδόθηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες και ξεκίνησε να κατασκευάζεται γύρω στο φθινόπωρο του 2009. Ενα από τα τεράστια προβλήματα που είχαν προκύψει ήταν η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του έργου.
Την περίοδο εκείνη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν οι:
Τ. Αθανασόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Ν. Χατζηαργυρίου (αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος), Ι. Γιαννίδης (εκπρόσωπος μειοψηφίας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Σ. Ευσταθόπουλος (μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός γ.γ. Βιομηχανίας), Μ. Κορτέσης (εκπρόσωπος μειοψηφίας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Μαρινίδης (εκπρόσωπος εργαζομένων, μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Μέργος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός γ.γ. υπ. Οικονομικών), Κ. Μίχαλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, πρόεδρος σήμερα του ΕΒΕΑ), Ε. Μαγείρου (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Γ. Παναγόπουλος (εκπρόσωπος ΟΚΕ, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σημερινός πρόεδρος ΓΣΕΕ), Γ. Τσαρούχας (εκπρόσωπος εργαζομένων, μη εκτελεστικό μέλος).
Ο κ. Μίχαλος διευκρινίζει ότι στη μετέπειτα ανάθεση του έργου της κατασκευής μονάδας στη Μεγαλόπολη δεν είχε δώσει την ψήφο του.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα