Δημοψήφισμα στο Φοκλαντς για το αν θα παραμείνουν βρετανική αποικία

Εχει, ήδη, ξεκινήσει η ψηφοφορία στα νησιά Φόκλαντς για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι τους θα δηλώσουν εάν, 'ναί' ή 'όχι', αυτά θέλουν να μείνουν υπερπόντια κτήση της Βρετανίας. Οι εκλογείς είναι μόνον 1.500 (χίλιοι πεντακόσιοι)...

Το "ναί", στο τέλος του διήμερου δημοψηφίσματος,
αναμένεται από την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών, να επικρατήσει άνετα.

Για το Μπουένος 'Αϊρες, που έχει διεκδικήσει την κυριαρχία των νησιών επι μακρόν, πρόκειται για τα "νησιά Μαλβίνας".

Το πρώτο εξάμηνο του 1982, μάλιστα, Βρετανία και Αργεντινή πολέμησαν για την κυριαρχία των νησιών. Νίκησε η Βρετανία.

Το Μπουένος ' Αϊρες δεν αποδέχεται αυτό το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα στο ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα", που θα έχει.

Στον αντίποδα αυτού, ο βουλευτής Ντικ Σόουλ των νησιών αυτών δήλωσε σήμερα μιλώντας στο BBC, ότι "με την ψήφο μας στέλλουμε μήνυμα και στην Αργεντινή και στη διεθνή κοινότητα". "Νομίζω υπάρχει μια μερίδα λαού στην Αργεντινή, που δεν τείνει ευήκοο ους στη θέση της κυβέρνησης για τα νησιά" υπογράμμισε ταυτοχρόνως.

Πέρυσι οπότε συμπληρώθηκαν 30 έτη από τον ανωτέρω (δίμηνο) πόλεμο, η ρητορική ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Μπουένος 'Αϊρες θερμάνθηκε με πολλές "κορώνες", εκατέρωθεν.

Ο πόλεμος τελείωσε την 14η Ιουνίου του 1982. Συνυπογράφηκε διεθνής συνθήκη, με την οποία η Αργεντινή αναγνώρισε με την υπογραφή της πως δεν έχει καμία εδαφική βλέψη πάνω στα νησιά Φόκλαντς.

Είχαν χάσει όμως την ζωή τους σχεδόν 650 Αργεντίνοι, 260 Βρετανοί και στα δύο στρατόπεδα --στη μεγίστη πλειοψηφία στρατιωτικοί, καθώς έγιναν πολλές ναυμαχίες για την κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς.

*Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν σήμερα Δευτέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα