ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ 121 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ…

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από την Ημερησία)
Καίριο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής μέσω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο. Το μήνυμα που δίνεται είναι πως οι φοροφυγάδες θα χάνουν τις περιουσίες τους, καθώς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και πολυτελών ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες... κατασχέθηκαν 6 πανάκριβες κατοικίες (βίλες με πισίνες), 50 εκατομμύρια ευρώ, με το άνοιγμα των «μπλοκαρισμένων» λογαριασμών να είναι
σε πλήρη εξέλιξη, και 640.000 ευρώ σε μετοχές....
Θα πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν διαπράξει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Εως τώρα οι κατασχέσεις αφορούσαν περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Το ΣΔΟΕ προχώρησε και σε κατάσχεση μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, την όλη «επιχείρηση» παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση». Πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».

Τα μέτρα ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ εναντίον 121 φορολογουμένων, που «συνελήφθησαν» για εγκλήματα φοροδιαφυγής που διέπραξαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη.
Εκλεβαν επί χρόνια
Οι συγκεκριμένοι διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν για χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας τα οποία διακινούσαν στην αγορά, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή είχαν δηλώσει πολύ μικρότερα ποσά αποφεύγοντας να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την πληρωμή φόρων στην εφορία.
Τους φοροφυγάδες «κάρφωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, στους οποίους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικές λογαριασμούς τους.
Παραβάτ
Keywords
Τυχαία Θέματα