Διεθνής ανακούφιση για την ολοκλήρωση του PSI…

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα περικοπής του PSI, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s), κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup... που θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό
συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως: «Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μίας σοβαρής κρίσης στην Ευρωζώνη», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε πως: «η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία».

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι Ευρωπαίοι έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ' ό,τι προηγουμένως, για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης» πρόσθεσε ο Γκάιτνερ, τονίζοντας όμως ότι η πορεία για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρά και δύσκολη.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Στις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 15.00, θα συνεδριάσει το Eurogroup, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Νωρίτερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και στις 13:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group, για να «κλειδώσει» το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Στο πράσινο τα Χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίασή τους ο Dow Jones, ο οποίος έκλεισε στις 12.907,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έφτασε τις 2.970,42 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 1,18%.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο είναι αυτός, όμως, που αποτελεί τον οιωνό για τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη σημερινή έναρξη της συνεδρίασής τους.

Ο Nikkei έκλεισε στις 9.929,74
Keywords
Τυχαία Θέματα