Διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν στην Τουρκία

Την Κυριακή, πολίτες της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν κατά της σημερινής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη χώρα τους, κρατώντας πανό με φωτογραφίες δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν επί προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν...
Ο πεζόδρομος της Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γέμισε με διαδηλωτές αντίθετους στην συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού τους με τον Ρώσο πρόεδρο, σε μία πικετοφορία με βασικό σύνθημα το «Πούτιν ΟΧΙ» (PoutiNO).

Συμφωνίες ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας
Αφήνοντας
για λίγο στο περιθώριο τις διαφορές τους γύρω από τη συριακή κρίση, Πούτιν και Ερντογάν συναντώνται σήμερα στην Τουρκία με σκοπό να συζητήσουν την ενεργειακή τους συνεργασία.
Σκοπός των δύο πλευρών, που ήδη έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, είναι να αυξήσουν τα εμπορικά τους κέρδη στα 100 δισ. τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία παραμένει για την Τουρκία η βασικότερη εναλλακτική λύση για αγορά και εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου –μετά το Ιράν.
Σύμφωνα με τον Νόβακ, η χώρα του είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Τουρκία αν αυτό της ζητηθεί και εφόσον καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Τανέρ Γιλντίζ.
Συνολικά, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν εννέα συμφωνίες

Πέρα από το πετρελαϊκό ενδιαφέρον της Άγκυρας, σημαίνουσας σημασίας είναι και το γεγονός της δημιουργίας του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, στην επαρχία Μερσίν, από ρωσική εταιρεία.
Η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα έρχεται μερικούς μήνες έπειτα από αυτήν του Ερντογάν στην Μόσχα, τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και είχε συμφωνηθεί ένα προσχέδιο των μελλοντικών τους συνομιλιών και στόχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα