Δεν πείθεται η Τρόικα για τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών

Δύσπιστη παραμένει η Τρόικα απέναντι στα σχέδια επί χάρτου της ελληνικής πλευράς για τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών αλλά και της ΛΑΡΚΟ, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύει να μείνει «κενό» γράμμα, η θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν για την ανάκτηση των κρατικών
ενισχύσεων....

Σήμερα πρωί της Παρασκευής, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα ΕΑΣ, ενώ ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί στο «στρατόπεδο» του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η ελληνική πλευρά προτάσσει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι των αμυντικών βιομηχανιών, στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τα σχέδια βιωσιμότητας, που όπως τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς βρέθηκε πεδίο συνεννόησης με τη Κομισιόν για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες συμβάσεις στα σκαριά, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, τα οποία σε δεύτερη φάση θα μπουν σε διαδικασία εξορθολογισμού της δομής τους. Με αυτό το δεδομένο, από το ΥΕΘΑ χαρακτηρίζονται προτεραιότητα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, ωστόσο για να υλοποιηθούν θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, κάτι που προϋποθέτει την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει τον χαρακτηρισμό των ΕΑΣ ως βιώσιμης επιχείρησης. Οσον αφορά στην ΕΛΒΟ, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για μετατροπή της σε στρατιωτικό εργοστάσιο, πρόταση που επίσης έμεινε αναπάντητη από τη πλευρά της Τρόικα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες έχει δρόμο μπροστά της, είναι πλέον πολύ πιθανόν να μην έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες έως το EUROGROUP της 14ης Οκτωβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα