ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ : ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ 17 %...

Με τεράστια πτώση, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 17%, άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη...

τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.
O Γενικός
Δείκτης Τιμών στις 13:50, διαμορφώνεται στις 660,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 17,22%. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 615,08 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%. Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 32,92 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά 9,6 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 17,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 16,50%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-29,80%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-22,17%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-21,31%).
Μόλις δύο μετοχές (Κορδέλλου+4,76% και Ευρωσύμβουλοι+3,47%) καταγράφουν κέρδη, ενώ 74 υποχωρούν. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-30,00%, της Πειραιώς (-30,00%), της Attica Bank (-30,00%), της Κέκροψ (-29,93%), της Eurobank(-29,86%) και της Alpha Bank(-29,81%).
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο "νέο" χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
-τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
-Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
- Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
-κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).
Οι επενδυτές βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα, αναμένοντας καρτερικά (εδώ και πέντε εβδομάδες) να ηχήσει το καμπανάκι της λεωφόρου Αθηνών.
Η επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς συνοδεύεται από μια μεγάλη ουδετερότητα, καθώς θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους ξένους επενδυτές, αλλά περιορισμοί στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών.
Απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:
α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,
γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,
δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),
ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,
στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
ζ) Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση: i. Στις παραπάνω μετοχές , ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί 2 των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα