«ΧΑΟΣ» ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ...

Για αρκετές ώρες διέκοψαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Κένυας σήμερα μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην οποία είχε τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο που δίνει την άδεια για τη λήψη αυστηρών αντιτρομοκρατικών μέτρων...

και το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και την ελευθερία του λόγου. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση νωρίτερα, η οποία όμως πλέον ξανάρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία
επί του σχεδίου νόμου.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν μέλη της αντιπολίτευσης να φωνάζουν, να σκίζουν χαρτιά και να επικρίνουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζάστιν Μουτούρι, ο οποίος στη συνέχεια διέκοψε τη συνεδρίαση και είπε ότι θα επαναληφθεί το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα μετά την επίθεση του Σεπτεμβρίου του 2013 εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι από την οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Ο Κενυάτα ζήτησε από τους βουλευτές να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την απειλή από τους ισλαμιστές αλ Σεμπάμπ που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον της Κένυας. Στη χώρα σημειώνονται πολλές επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε το Ναϊρόμπι έστειλε στρατεύματα στη νότια Σομαλία για να πολεμήσουν κατά των Σεμπάμπ.

«Δεν έχετε να φοβάστε κάτι από τον νόμο αυτόν, εκτός κι αν εμπλέκεστε σε εγκληματικές δραστηριότητες», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο Κενυάτης πρόεδρος.

Χθες το βράδυ εννέα δυτικοί πρεσβευτές (από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τον Καναδά) εξέφρασαν σε μια σπάνια, κοινή τους ανακοίνωση τις ανησυχίες τους για το νομοσχέδιο αυτό.

«Είναι σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, παράλληλα με την ενίσχυση της ασφάλειας, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις» της Κένυας, επεσήμαναν.

Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι σήμερα το βράδυ, αν περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή. Μερικοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο υπό την εποπτεία περίπου 200 αστυνομικών. Έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασαν πρόσφατα τον φόβο «μιας επιστροφής στο αστυνομικό κράτος των δεκαετιών του 1980 και 1990».

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πολλές παραβιάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, καθώς και την ασυλία που έχουν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων να αυξηθούν από τις 90 στις 360 οι ημέρες που μπορούν να κρατούνται προσωρινά ύποπτοι για «τρομοκρατικές ενέργειες», να αυξηθούν οι ποινές και να διευκολυνθούν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Επίσης οι δημοσιογράφοι τα άρθρα ή τα ρεπορτάζ των οποίων «εμποδίζουν την έρευνα ή τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κινδυνεύουν με ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκιση, όπως και στην περίπτωση που δημοσιεύουν φωτογραφίες «θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο επίσης αναφέρει ότι οποιοσδήποτε «υπερασπίζεται, επαινεί, συμβουλεύει, υποκινεί ή ενθαρρύνει τη διάπραξη ή την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα