Μπερσάνι, Καβαλιέρε ή ακυβερνησία;


«Η Ιταλία που βγαίνει από τις κάλπες είναι μια χώρα διασπασμένη, όπου ακόμα ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς δείχνει τα δόντια του». Kάπως έτσι περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα ιταλικό δημοσίευμα....

Πράγματι, η παραπάνω άποψη φαίνεται να έχει κάποια βάση, καθώς μπορεί να υπερισχύει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι στη Βουλή, ωστόσο η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, σύμφωνα με την προβολή του ινστιτούτου
Piepoli, που μετέδωσε η Rai.
Ο συνασπισμός του Μπερσάνι ακολουθεί με 29,4%, ενώ το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο φτάνει στο 25%.
Έπειτα από τη σύγχυση των instant poll, έρχεται στην επιφάνεια ο φόβος της ακυβερνησίας, που αρχικά φαινόταν να έχει καταρριφθεί.
Ο Στέφανο Φασίνα, στέλεχος του Δημοκρατικό Κόμματος εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους ζητώντας να περιμένουν πρώτα τα επίσημα αποτελέσματα πριν καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.
«Προς το παρόν είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία. Η κατάσταση είναι εν εξελίξει», δήλωσε σαφώς θορυβημένος από την ανατροπή των αποτελεσμάτων και το γεγονός ότι τα instant poll έπεσαν έξω.
«Έτσι, δε μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Υπάρχει φόβος ακυβερνησίας», συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επανάληψης της ψηφοφορίας, πράγμα που απεύχονται οι περισσότεροι Ιταλοί.
Αυτό το σενάριο ωστόσο ενισχύει η ανατροπή των πρώτων προβολών. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα La Stampa, στη Γερουσία, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία, έχουμε μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στην Κεντροαριστερά με και το Λαό της Ελευθερίας που φέρονται να συγκεντρώνουν 30,7% , ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 24,7%.
Αυτό που ενισχύει το θρίλερ είναι το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα με τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Η κατάσταση δυσκολεύει ωστόσο στη Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία, είχε δηλώσει «είχα χαμόγελο μέχρι πριν λίγο, όμως τώρα εξαφανίστηκε. Είναι στοιχεία που καθιστούν μη δυνατό το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».
Η αγωνία σε όλους τους επικεφαλής έχει φτάσει στα ύψη, ενώ ο ιταλικός λαός θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα από κάθε περιφέρεια, για να μάθει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, «ο Μάριο Μόντι τρέμει», καθώς τα istant poll του δίνουν ένα 7%-9%, σε αντίθεση με τα πρώτα στοιχεία που τον έφερναν κοντά στο 10%.
Ο Μπερσάνι θεωρείτο από τους περισσότερους ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές όταν κατατρόπωσε τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα. Ο 62χρονος από την Πιατσέντζα μπορεί να μην έφερε τελικά κανένα φρέσκο στοιχείο, ωστόσο η ηρεμία του, η σοβαρότητά του που από πολλούς δε θεωρούνται χαρίσματα ηγέτη, τον έφτασαν στην κορυφή. Επηρεασμένος μάλιστα και από την ανταπόκριση του Γκρίλο, έπειτα από τη διαδικτυακή του καμπάνια, ξεκίνησε κι εκείνος μια προσπάθεια προσέγγισης του ιταλικού λαού μέσω δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε η εικόνα του δεν συμβαδίζει απόλυτα με εκείνη του μοντέρνου και ενεργού χρήστη του διαδικτύου.
Την ίδια ώρα, αντιλαμβανόμενος πως θα χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της συνεργασίας με τον Μάριο Μοντι στη Γερουσία, είχε ήδη κάνει άνοιγμα στον Προφεσόρε, αν και είναι σαφές πως η «συγκατοίκησή» των δύο δε θα είναι ιδιαίτερα ομαλή.
Βέβαια σε αυτό το «πάντρεμα» ποντάρει η Ευρώπη, καθώς θεωρείται ο καλύτερος συνδυασμός, μια και μπορεί ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος να υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και πιο δίκαιους φόρους για τα νοικοκυριά, όμως θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε πιο αυστηρούς όρους οι οποίοι θα προέρχονται από το στρατόπεδο Μόντι. Την ίδια ώρα, οι ακτιβίστριες της Femen φαίνεται πως έκαναν το θαύμα τους με τις κραυγές και τα συνθήματά τους «Basta Μπερλουσκόνι», καθώς ο Καβαλιέρε αναδεικνύεται δεύτερος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με 29%-31%. Παρά τις ελπίδες που είχαν τα στελέχη του Λαού της Ελευθερίας τελικά, το κόμμα του έρχεται δεύτερο, ενώ ο Καβαλιέρε παρακολουθεί τα αποτελέσματα από την πολυτελή βίλα του στο Αρκορε. Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, παρότι αρχικά είχε αντιμετωπιστεί σαν τον «τρελό του χωριού» με τις φωνές του, τις άγριες εκφράσεις του προσώπου του και τα μηνύματά του για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Τελικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων προσέγγισε τον ιταλικό λαό με την απλότητά του, την αμεσότητά του και τον καταγγελτικό του λόγο κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών που τρώνε».
Keywords
Τυχαία Θέματα