ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΗΡΙΑ...

Η βουτιά των μετοχών μεγάλων ισπανικών και ιταλικών χρηματιστηρίων ώθησαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια να κλείσουν με απώλειες για δεύτερη εβδομάδα.
Ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,3%, λόγω ανησυχιών ότι...
τα σχέδια της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά ομολόγων δεν θα είναι επαρκή για να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έδειξαν μείωση των ωριαίων αμοιβών,

Μετά
τη σημερινή μείωση, ο δείκτης έχει μειωθεί 1% στην εβδομάδα.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των δεικτών των μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων, με εξαίρεση του FTSE 100 στο Λονδίνο που υποχώρησε 1,05%. Ο δείκτης DAX στη Γερμανία και ο CAC 40 στη Γαλλία κατέγραψαν απώλειες σχεδόν 2%, ενώ απώλειες πάνω από 3% σημείωσε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB και σχεδόν 4% ο ισπανικός IBEX 35.

Η ΕΚΤ εξετάζει μοντέλα για την αγορά ομολόγων ύψους 500 δισ. ευρώ με επενδυτική διαβάθμιση (αξιόχρεο τουλάχιστον BBB-). Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως προς το μέγεθος και την κατανομή των κινδύνων, λόγω των απαιτήσεων της Γερμανίας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η εξασθένηση της τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε και πάλι σήμερα για λίγο κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι σε νέο χαμηλό 5ετίας, ενώ στη συνε΄χεια αυξήθηκε σε 49,67 δολάρια.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση από τους 19 κλαδικούς δείκτες του Stoxx 600, υποχωρώντας 3,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Banco Satander βούλιαξε 14% μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της περικοπής του μερίσματος και της πώλησης μετοχών ύψους έως 7,5 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi βυθίστηκε 8,6%, μετά την οδηγία της ΕΚΤ να αυξήσει τον συντελεστή κεφαλαίων της.
Keywords
Τυχαία Θέματα