Απόφαση για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών

Περίπου 9.000 στοχευμένους και δειγματοληπτικούς ελέγχους ζητά από τις Μονάδες του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, υπογράφοντας την Απόφαση για τα κριτήρια, η οποία είναι και προαπαιτούμενο για τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ...

Εγκαταλείποντας το αποτυχημένο μοντέλο των καθολικών ελέγχων, οι Μονάδες του υπουργείου Οικονομικών θα στραφούν κατ' αρχήν στις υπό παραγραφή υποθέσεις, αλλά όχι στα «τυφλά», καθώς θα αξιοποιήσουν το αποκαλούμενο προφίλ φυσικών και νομικών προσώπων, που έχει σχηματιστεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (risk analysis). Ειδικότερα,
για την επιλογή των υποθέσεων προς έλεγχο θα συνεκτιμάται εφεξής το ύψος των επιστροφών φόρου, το μέγεθος της επιχείρησης, το φορολογικό παρελθόν (παραβάσεις), η τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων, πληρωμές φόρου), τυχόν ανείσπρακτες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Εκτός των κριτηρίων για τους στοχευμένους ελέγχους, θα διενεργηθούν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ποσοστό 20% αλλά και πάλι όχι στα τυφλά, καθώς θα χρησιμοποιηθούν εν γένει επιβαρυντικά στοιχεία για τους φορολογούμενους.

Κάθε ελεγκτής από τους περίπου 1.500 που διαθέτουν οι Μονάδες, θα αναλάβει 5 υποθέσεις στοχευμένων ελέγχων καθώς και 1 υπόθεση με βάση το δείγμα που θα ορίσουν οι Προϊστάμενοι της κάθε υπηρεσίας. Επιπλέον, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου αναλαμβάνει και τις 1.700 υποθέσεις που είχαν ανατεθεί στο ΔΕΚ Αθηνών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν κυρίως υποθέσεις υποκρυπτόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν και όσες επιχειρήσεις είχαν αξιοποιήσει τον αποκαλούμενο νόμο Χριστοδουλάκη, σχηματίζοντας αφορολόγητο αποθεματικό για τις χρήσεις 2004 και 2005, διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί εκ των υστέρων από τη Κομισιόν ως παράνομη κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 2012 διαδικασία ανάκτησης αυτών των φορολογικών απαλλαγών και μάλιστα εντόκως. Αυτό που αναλαμβάνουν τώρα οι Μονάδες του υπουργείου Οικονομικών είναι να διαπιστώσουν εάν η ανάκτηση προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα