Απίστευτη (ν)τροπολογία περνάει τώρα απο την Βουλή…


Ουσιαστικά χαρίζονται τα δάνεια των δύο πρώην μεγάλωνκομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (235 εκ. ευρώ) προς τις κρατικές τράπεζες! Η ντροπολογία που θα ψηφιστεί σε λίγο απο την Βουλή αφορά τρεις δόσεις της τακτικής χρηματοδότησης των 2 μεγάλωνκομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χρήματα που θα έπρεπε να πάνε αυτόματα στα δάνεια πουχρωστάνε προς τις Ελληνικές κρατικές τράπεζες. Η ρύθμιση ορίζει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση
και εκχώρησητων δόσεων αυτών, οι οποίες «υποχρεωτικά» καταβάλλονται στα δικαιούχα κόμματα.Το νόημά της είναι εκ πρώτης όψεως δυσανάγνωστο...

Γιατί να επαναλαμβάνεται ότι εισπράττεται η δόση από τακόμματα; Η απάντηση είναι θλιβερή. Διότι τα δύο μεγάλα κόμματα τις έχουν ήδηεισπράξει και ξοδέψει. Έχουν επίσης υποσχεθεί στις τράπεζές τους ότι τα δάνειαεξασφαλίζονται από την τακτική χρηματοδότηση. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χρωστούνστις τράπεζες (κυρίως στην Αγροτική) περίπου 235 εκατ. ευρώ (115 εκατ. και 120αντιστοίχως).
Η χρηματοδότησή τους ώς το 2015 έχει δοθεί ως εγγύηση. Ητροπολογία αφαιρεί από τις τράπεζες την εγγύηση αυτή. Τα δύο κόμματα έτσικοροϊδεύουν τους δανειστές τους. Η τροπολογία είναι όχι μόνο ανήθικη αλλά καιαντισυνταγματική. Επεμβαίνει σε ήδη υπάρχουσες ενοχικές υποχρεώσεις για ήδηκαταβληθέντα δάνεια. Το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί χάριν του δημοσίουσυμφέροντος σε μια δημοκρατική κοινωνία σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.
Ποιό δημόσιο συμφέρον επικαλείται η αιτιολογική έκθεση;Μόνον ‘την απρόσκοπτη λειτουργία’ των πολιτικών κομμάτων. Τα πολιτικά κόμματαανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Η επιτυχία συγκεκριμένων κομμάτων δεν μπορεί ναείναι δημόσιο συμφέρον.Υπάρχουν ορθά προσκόματα στην λειτουργία των κομμάτων, π.χ.η απροθυμία των πολιτών να τα ψηφίσουν ή να τα χρηματοδοτήσουν. Το πραγματικόδημόσιο συμφέρον βρίσκεται στον δίκαιο ανταγωνισμό των κομμάτων, και στηνπραγματική έκφραση της βούλησης του εκλογικού σώματος. To άρθρο 29 τουΣυντάγματος προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από τοκράτος με σκοπό την «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Είναι προφανές ότι το δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί τηνισότιμη αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων (βλ. και την απόφαση 3427/2010 τηςΟλομέλειας του ΣτΕ για τον τηλεοπτικό χρόνο). Η τροπολογία αναδρομικά ελαφρύνειτις συνέπειες του υπερδανεισμού των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων καιεξασφαλίζει ότι θα έχουν στη διάθεσή τους την κρατική χρηματοδότηση. Επιβαρύνειέτσι τα κόμματα που είχαν φρόνιμη οικονομική διαχείριση.
Είναι πολύ κρίμα που η κυβέρνηση Παπαδήμου πείστηκε ναπροτείνει μια τέτοια μεθόδευση. Λυπάμαι για τους Υπουργούς που την υπογράφουν.Kατανοώ τις πιέσεις. Αν όμως ψηφιστεί, η τροπολογία αυτή θα απαξιώσει ακόμαπερισσότερο το Σύνταγμα της χώρας αλλλά και την ήδη χαμηλή υπόληψη τηςπολιτικής μας ηγεσίας.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com
Keywords
Τυχαία Θέματα