Απεργούν την Πέμπτη οι αρχαιολόγοι

Σε απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ημέρα κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μ.μ. στο Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα) και στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη)...

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για την κατάργηση της Συλλογικής του Σύμβασης και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου. Ζητά από τους εργοδοτικούς συνδέσμους
να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την άμεση υπογραφή νέας σύμβασης.
Όπως αναφέρουν:
«Επιπροσθέτως, στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προαναγγέλθηκε από την εργοδοσία ότι επίκεινται μαζικές απολύσεις 400 εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα του έργου, με πρόσχημα την έλλειψη αντικειμένου, η οποία, όμως, τεχνηέντως δημιουργήθηκε, καθώς υπάρχουν ακόμα χώροι προς αρχαιολογική διερεύνηση (όπως η Βόρεια και η Νότια Είσοδος «Συντριβανίου», η Είσοδος «Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού», το Αμαξοστάσιο Πυλαίας). Ακόμη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η καταγραφή και μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων, δέσμευση η οποία έχει συνυπογραφεί από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Οι προαναγγελθείσες απολύσεις αποσκοπούν στη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Παραβλέπεται όμως η καθυστέρηση που θα προκαλέσουν στην ολοκλήρωση του έργου, χρεώνοντας την για μια ακόμα φορά αδίκως στην αρχαιολογία.
Επίσης, καταγγέλλουμε την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. που απασχολούνται σε έργα με αυτεπιστασία της Γ.Γ. Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Ζητούμε την χορήγηση επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας και στην ειδικότητα αρχαιολόγων ΠΕ, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες, που, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του ΦΕΚ 1416/Β/30-04-2012, δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Διεκδικούμε τη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά έργα και ΝΠΙΔ. Αιτούμαστε τη μοριοδότηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και όχι μόνο των 60 μηνών, αλλά και την κατάργηση των προαπαιτούμενων κριτηρίων (άριστη γνώση ξένης γλώσσας, ECDL), καθώς απορρίπτει από την διαδικασία πρόσληψης σημαντικό μέρος του έμπειρου προσωπικού.
Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την άμεση διακοπή των προσλήψεων αρχαιολόγων μέσω των Μ.Κ.Ο., τη νέα μορφή υπενοικίασης προσωπικού που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, σε μια προσπάθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να συγκαλύψει τις πραγματικές ανάγκες του σε προσωπικό.
Ζητούμε να σταματήσει η πολιτική των υπεκφυγών και απραγίας και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτισμού να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας.
Διεκδικούμε την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης».
Keywords
πεμπτη, μουσείο ακρόπολης, αθηνα, θεσσαλονικη, μετρο, εκκρεμότητα, αυτεπιστασία, φεκ, νπιδ, ecdl, νέα, σταση εργασιας, απεργια μετρο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, βασεις 2012, αυτεπιστασία, γνωση, ηγεσια, μουσείο ακρόπολης, νπιδ, υπουργειο πολιτισμου, φεκ, βορεια, βρισκεται, εκκρεμότητα, ελλειψη, εργα, ζητα, υπηρεσια, μορφη, υπογραφη, συγκεντρωση, τμημα, υπουργειο μεταφορων, φορα, δικαιωματα, υπουργειο, καμαρα, μελετη
Τυχαία Θέματα