Αντιπαράθεση στο ΣτΕ για το «κούρεμα» ομολόγων

Οκτάωρη «μάχη» νομικών και οικονομικών επιχειρημάτων δόθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI) που έπληξε χιλιάδες πολίτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΑΕΙ, επιχειρήσεις, επενδυτές κ.λπ....

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα 27 νομικοί, εκπρόσωποι χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων που εθίγησαν από το «κούρεμα» διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και της Τράπεζας
της Ελλάδος, που υποστήριξαν ότι το PSI ήταν αναγκαίο για την εξυπηρέτηση σοβαρού δημοσίου συμφέροντος. Την ίδια στιγμή έξω από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πολίτες ντυμένοι στα μαύρα διαμαρτύρονταν δυναμικά φωνάζοντας συνθήματα που αξίωναν δικαιοσύνη και κατηγορούσαν το κράτος ότι τους παρότρυνε να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα αλλά τους εξαπάτησε, με συνέπεια να καταστραφούν οικογένειες και οικονομίες μιας ζωής.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των θιγομένων από το «κούρεμα» υποστήριξαν, στη «μαραθώνια συνεδρίαση» υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Κ. Μενουδάκο, ότι οι ομολογιούχοι υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα κατά 53,5% που σε πραγματικές απώλειες (με την αντικατάσταση νέων τίτλων που θα αποπληρωθούν μέχρι το 2042) θα φθάσει το 75%, με συνέπεια να παραβιάζονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος διεθνών συμβάσεων αλλά και της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι νομικοί εκπρόσωποι ΑΕΙ και ΤΕΙ, τραπεζών, του ΕΟΦ, του ΕΒΕΑ, του ΕΔΟΕΑΠ, των ΔΟΥ, επικουρικών ταμείων κ.λπ. επεσήμαναν ότι παραβιάστηκαν συνταγματικές αρχές που προστατεύουν τους οργανισμούς, την αναλογικότητα, την ισότητα στη συμμετοχή των δημοσίων βαρών. Η υποχρεωτική κατάθεση των κεφαλαίων του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ είχε ως αποτέλεσμα με το «κούρεμα» να απομείνουν 10 εκατ., μολονότι ο οργανισμός δεν βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό ως ΝΠΙΔ, ούτε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου τόνισαν ότι το «κούρεμα» ήταν απολύτως αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί υπέρτατο δημόσιο συμφέρον και έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, με συνέπεια να μην παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, ούτε άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Η απόφαση αναμένεται σε 3-4 μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα