Αναβρασμός στον κλάδο της καναδικής τυροκομίας…



Αντιδρούν οι Καναδοί παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων στο επικείμενο μπλόκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την δυνατότητα χρήσης της ίδιας ονομασίας σε τυριά όπως η φέτα, το ασιάγκο, το μίνστερ και η γκοργκοντζόλα. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, το μέτρο... αυτό φέρεται ότι θα βρει εφαρμογή μόνο στις νεοεισερχόμενες στον κλάδο εταιρείες. Ειδικότερα, σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ottawa Citizen», οι «καναδικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα ονόματα φέτα, το ασιάγκο, γκοργκοντζόλα και μίνστερ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους διακριτικούς όρους, ενώ μελλοντικοί
παραγωγοί θα πρέπει να προσθέσουν λέξεις όπως "τύπου" και "απομίμηση" για να περιγράψουν τα νέα προϊόντα τους».

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Γαλακτοκομικών Προϊόντων Καναδά, Τερέζ Μπολιέ, σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση είναι «άδικη», ενώ η ίδια προειδοποιεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους νέους Καναδούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει κατ' αρχήν αποδοχή από την καναδική πλευρά στην πλήρη αναγνώριση όλων των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης που ισχύουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά.
Η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα