Ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ για δημόσια και ιδιωτικά έργα

Θετική και απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της χώρας στην τήρηση των μητρώων κατασκευαστών δημόσιων έργων, καθώς και στη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος αναλύσεων τιμών, κρίνει ο ΣΑΤΕ την ανάθεση αυτού του έργου στο ΤΕΕ....

Αναλυτικά, στην επιστολή του ΣΑΤΕ με θέμα Pυθμίσεις ΤΕΕ
στο Νομοσχέδιο “Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις”, (υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Δ. Κωσταντινίδης) προς τον υπουργό ΥΜΕΔΙ κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία κοινοποιείται παράλληλα προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
-«Κύριε Υπουργέ, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου σας με τίτλο «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» που εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν
της αποδοχής του από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι κάτωθι ρυθμίσεις:
Με το άρθρο 23 δίνεται η δυνατότητα στο ΤΕΕ, “να συμμετέχει από κοινού με φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή με επαγγελματικούς φορείς σε ανώνυμες εταιρείες, κατά τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με σκοπούς την πιστοποίηση, την τήρηση μητρώων μελών και μη μελών του, τα οποία όμως έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το τεχνικό δυναμικό της χώρας, την τεχνική επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τη μελέτη και αδειοδότηση των τεχνικών έργων, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, τη λειτουργία και την αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας, την υποστήριξη κρατικών υπηρεσιών σε θέματα ελέγχων, αδειοδοτήσεων, μηχανισμών πρόληψης ή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τη σύνταξη κανονισμών και προδιαγραφών, τιμολογίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τη συγκέντρωση τιμών αγοράς, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διασύνδεση της έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών με την παραγωγή”.
Με το άρθρο 24 δίνεται η δυνατότητα στο ΤΕΕ, “να ιδρύειεπιστημονικά ή επαγγελματικά τμήματα με σκοπούς την πιστοποίηση, την τήρηση μητρώων τόσο για τα μέλη του όσο και μη μέλη, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το τεχνικό δυναμικό τηςχώρας, την τεχνική επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τη μελέτη και αδειοδότηση των τεχνικών έργων, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τη λειτουργία και την αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας, την υποστήριξη κρατικών υπηρεσιών σε θέματα ελέγχων, αδειοδοτήσεων, μηχανισμών πρόληψης ή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τη σύνταξη κανονισμών και προδιαγραφών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διασύνδεση της έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών με την παραγωγή”.
Με το άρθρο 26 αφενός το ΥΠΥΜΕΔΙ αναλαμβάνει “τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος των Μητρώων που αναφέρονται στον παρόντα νόμο, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων”. Αφετέρου δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας της Αρμόδιας Διεύθυνσης (Δ15) του Υπουργείου με το διαχειριστή των βάσεων δεδομένων (ηλεκτρονικά μητρώα) που προβλέπει το ίδιο άρθρο.
Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε τις παραπάνω διατάξεις ιδιαίτερα θετικές και απόλυτα εναρμονισμένες με τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας που υστερεί δραματικά σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και με τις απαιτήσεις των καιρών.
Η εμπειρία του ΤΕΕ στα θέματα Αυθαιρέτων, Ενεργειακών Επιθεωρητών, Ελεγκτών δόμησης κλπ. κρίνεται ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα. Παράλληλα η ηλεκτρονική υποδομή που το ΤΕΕ έχει αναπτύξει και συντηρεί για την υποστήριξη των ως άνω διαδικασιών αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, εχέγγυο μίας επιτυχούς ικανοποίησης και του χρόνιου αιτήματος του εργοληπτικού κόσμου για εκσυγχρονισμένες αναλύσεις τιμών εργασιών στα δημόσια έργα καθώς και τιμολόγησης/προϋπολογισμού βάσει των αντικειμενικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, δεδομένα που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στον εξορθολογισμό του σχεδιασμού κατανομής των δημόσιων δαπανών σε τεχνικά έργα.
Από την άλλη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι Υπηρεσίες και το Προσωπικό της Διεύθυνσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων Δ.15 κινούνται σε πολύ καλά επαγγελματικά επίπεδα – πολύ πάνω από το μέσο όρο των Υπηρεσιών του Δημοσίου – με συνεχή και μετρήσιμη βελτίωση απόδοσης τα τελευταία χρόνια. Εκτιμούμε ότι η ψήφιση της δυνατότητας συνεργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης με έναν διαχειριστή των ηλεκτρονικών μητρώων, όπως το ΤΕΕ, θα αποτελέσει τη βέλτιστη λύση, αφού κάθε πλευρά θα μετέχει στην παραγωγή ενός χρήσιμου αποτελέσματος εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ο συνδυασμός και η συνεργασία Υπηρεσιών του Δημοσίου με ανεξάρτητους φορείς, όπως το ΤΕΕ, προφανώς αποτελεί καλή προοπτική για τη λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας και την Ελληνική Οικονομία γενικότερα.
Πηγή: all4me.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα