«Αμερικάνικο» σύστημα φορολογικού ελέγχου

Αμερικανική «συνταγή» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εγκαινιάζει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τις τακτικές της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, του IRS, δημιουργώντας ατομικό «φάκελο» για τον κάθε φορολογούμενο, στον οποίο θα καταγράφονται εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια, οι τρέχουσες δαπάνες κ.α. σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα....
Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε ν/σ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα για να κατατεθεί στη Βουλή
και να ισχύσει άμεσα. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

Ο ατομικός φάκελος του κάθε φορολογούμενου θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συναλλαγές του, αλλά και τις τρέχουσες δαπάνες, ακόμη και δαπάνες για το σούπερ μάρκετ. Όταν κρίνεται αναγκαίο ο φορολογούμενος θα καλείται για έλεγχο βάσει του φακέλου αυτού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο στόχαστρο θα βρεθούν με ειδικές διατάξεις οι off shore εταιρείες όπου καθίστανται υπόλογοι οι διαχειριστές, ενώ για πρώτη φορά θα ελεγχθούν τα εισοδήματα που αναφέρονται στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τόκοι, μερίσματα, εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο και έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση.
Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, 65 ειδικά κέντρα ελέγχου με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής όλων των κατηγοριών φορολογουμένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα