Αλ. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε…



Έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κάνοντας λόγο για «κρίση πολιτικής» στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι αυτή αντιστρέφεται ανατρέποντας τον... σημερινό συσχετισμό ισχύος στο
εσωτερικό της, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του νομίσματος επανέλαβε ότι «επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», παρατηρώντας πάντως πως «αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία», εγκαταλείποντας τα «αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας «απάντησε» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -χωρίς πάντως να τον κατονομάσει- και όσων θέτουν το δίλημμα ως «μέσα με μνημόνιο ή έξω από την ευρωζώνη», κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και «συνειδητή επιλογή καθαγιασμού της εγκληματικής στρατηγικής παράδοσης άνευ όρων και άνευ μάχης στην κ. Μέρκελ» και επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά για την υιοθέτησή της ως στρατηγική.
Εκτιμώντας στον αντίποδα, πως μετά την Κύπρο, «το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο», οδηγώντας σε μία κατάσταση που θέλει «και μνημόνιο και χρεοκοπία», σχολίασε το διάγγελμα του πρωθυπουργού ως είτε ότι «προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας, είτε ότι ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές».
Στην δεύτερη περίπτωση, τον ενθάρρυνε να προχωρήσει σε εκλογές, στην πρώτη όμως του καταλόγισε «ψευδαισθήσεις» και προσπάθεια να πείσει ότι το μνημόνιο «βγαίνει», όταν ακόμα και οι δανειστές παραδέχονται την αποτυχία του. Τον κατηγόρησε δε, για εκτόξευση του «αλήστου μνήμης πυροτεχνήματος της ισχυρής Ελλάδας» η οποία θα ξεπροβάλει ως φοίνικας από τις στάχτες του μνημονίου, ενώ για όσους μιλούν για «παράταση ζωής» της κυβέρνησης ως τον Ιούνιο, οπότε και επέλεξε η τρόικα να συζητήσει νέα μέτρα ύψους τεσσάρων δισ., θύμισε την κινέζικη ρήση ότι «η τακτική χωρίς στρατηγική, δεν είναι παρά ο θόρυβος πριν από την ήττα»...
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για «άμεση αναστολή» του μνημονίου, μη χρησιμοποιώντας την λέξη «κατάργηση» παρά μόνο για την «καταστροφική πολιτική της λιτότητας», ενώ μίλησε για ανάγκη ισχυρής διαπραγμάτευσης των δανειακών μας υποχρεώσεων και όραμα για μεταρρυθμίσεις με στόχο την φυγή προς τα εμπρός.
Δίνοντας το στίγμα της «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», παρουσίασε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και την αντικατάσταση του μνημονίου με Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου σχεδίου δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και υποσχέθηκε εκ νέου αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011, δίκαιο και διαφανές φορολογικό σύστημα, θεσμικές τομές και προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αλλαγή της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, μη εγκαταλείποντας την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου στη συνεδρίαση της σχετικής προκαταρκτικής επιτροπής την επανάκληση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Το σχετικό αίτημα υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ και καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, με την Κουμουνδούρου να επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για περιφρόνηση του κύρους του κοινοβουλίου και της επιτροπής και υποψίες που κινεί η στάση του, αλλά και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα την κλήτευση της διευθύντριας του γραφείου του Ρεγγίνας Βάρτζελη, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη αυτή την φορά για «μονομερή διακοπή» της συνεδρίασης, που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για αυτό το θέμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα