ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ...

Για τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είναι «απολύτως ακατανόητο» πως δεν υπάρχει πρόοδος στη διένεξη...
για την ονομασία της ΠΓΔΜ, γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση
στην Ευρώπη, ότι αυτή η διένεξη προκαλεί μόνον ζημία, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, όπως η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά την άποψή του, «παρά το μπλοκάρισμα με τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, η Μακεδονία μπορεί να εφαρμόσει ήδη τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η εφημερίδα.

Στο σχετικό δημοσίευμά της, η «Ντι Πρέσε» υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, έχει δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Σκόπια 2014», για να γεμίσει τα Σκόπια με αγάλματα και νέα κτίρια, περιέργως φαινόμενου νεοκλασικού ρυθμού, με τους επικριτές της να αναφέρουν πως το εγχείρημα μπορεί να έχει κοστίσει μάλιστα έως τώρα το διπλάσιο ποσό.

Με την αντιγραφή του αρχαίου «στιλ», με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του πατέρα του Φιλίππου της Μακεδονίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι θέλει κατά κάποιο τρόπο να φτιάξει ένα παρελθόν, σύμφωνα με το οποίο οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, κάτι που ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, σημειώνει το δημοσίευμα της «Ντι Πρέσε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να άρει «επιτέλους» το «συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, εξαιτίας της άλυτης διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία».

Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της τότε δημοσίευσης των τελευταίων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, είχε τονίσει, απευθυνόμενος προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πως «το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία, εξαιτίας της άλυτης διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία, θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα, κάτι που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή».

Την «ελπίδα» πως η Ελλάδα θα τερματίσει το «μπλοκάρισμα» της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είχε εκφράσει για πρώτη φορά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ήδη τον περασμένο Ιανουάριο, μόνον μερικές εβδομάδες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς όπως διατεινόταν τότε, «η Αθήνα θα πρέπει να ενδιαφέρεται να έχει επιτυχίες στη διάρκεια της προεδρίας της» (ΣΣ στην ΕΕ).
Keywords
Τυχαία Θέματα