Αίγυπτος, κυβέρνηση: Ο λαός υπέρ του συντάγματος - Μπαραντέι: διαιρεμένη η χώρα

Για επικράτηση του «ναι» στο αμφιλεγόμενο σχέδιο συντάγματος του Μοχάμεντ Μόρσι κάνει λόγο το κυβερνών κόμμα της Αιγύπτου την επομένη του πρώτου γύρου του δημοψηφίσματος. «Ο λαός τάσσεται υπέρ του συντάγματος» ισχυρίζεται το κόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας....

Ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα
θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του αιγύπτιου προέδρου και αναμένεται να παγιώσει την εξουσία του.

Όμως, ένας συνασπισμός από 123 τοπικές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρακολούθησε τις διαδικασίες στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος το Σάββατο κάνει λόγο για εκτεταμένες παρατυπίες. Από την πλευρά της, η εκλογική επιτροπή της χώρας αναγνώρισε ότι έλαβε - και θα διερευνήσει – καταγγελίες για εκφοβισμό ψηφοφόρων, δωροδοκίες και άλλα παρόμοια φαινόμενα.

Η επιτροπή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πριν ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του προέδρου Μόρσι να υποστηρίξει ότι 56,6% των ψήφων τάσσεται υπέρ του σχεδίου για το νέο σύνταγμα ενώ το 43,5%, την απέρριψε.

Για νοθεία στο δημοψήφισμα έκανε λόγο το Σάββατο και η αιγυπτιακή αντιπολίτευση.

«Δημοψήφισμα 1ος γύρος:
Διαίρεση της χώρας, κατάφωρες παρατυπίες, χαμηλή προσέλευση, απογοήτευση με τους Ισλαμιστές σε άνοδο. Ο αναλφαβητισμός εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο» σχολίασε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο πρώτος γύρος του δημοψηφίσματος σημαδεύτηκε από επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα