Αίγυπτος: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου

Αιγύπτιοι εισαγγελείς πρόκειται να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του μεταβατικού πρωθυπουργού Καμάλ αλ Γκανζούρι, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τη βία εναντίον των διαδηλωτών τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χθες....

Το Αραβικό Δίκτυο για την Πληροφόρηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι η έρευνα θα αρχίσει σήμερα.
Δύο δικηγόροι, ο Μοχάμεντ αλ Γάμρι και ο Σαμίρ αλ Μπαγκούρι, υπέβαλαν μήνυση την 17η Δεκεμβρίου, κατηγορώντας τον αλ
Γκανζούρι ότι έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί υπέρμετρη βία και προκάλεσε τους θανάτους διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από κυβερνητικά κτίρια.
«Παρά [το ότι γίνονταν] ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες για πάνω από δύο εβδομάδες... η υπέρμετρη βία δεν χρησιμοποιήθηκε προτού ο αλ Γκανζούρι να δηλώσει στα ΜΜΕ ότι έχει την εξουσία να διαλύσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες», ανέφερε το κείμενο της μήνυσης.

«Το γεγονός αυτό ακολούθησε ένα υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης και ενός αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας».
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις πενθήμερες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές από την μια και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας από την άλλη έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν τον αλ Γκανζούρι άνθρωπο του παλιού καθεστώτος, είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης από τα τέλη του Νοεμβρίου για να εμποδίζουν τη λειτουργία της.
Ο Γκανζούρι διορίστηκε από το Ανώτερο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) υπηρεσιακός πρωθυπουργός στη θέση του Ισάμ Σαράφ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις συγκρούσεις του Νοεμβρίου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 42 άνθρωποι. Είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ την δεκαετία του 1990.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το κρατικό αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τόσο στον Αϊμάν Νουρ, ιδρυτή του κόμματος αλ Γαντ, όσο και στον Μαμντούχ Χάμζα, πολιτικό που πρόσκειται στο κίνημα της νεολαίας που αξιώνει εκδημοκρατισμό της χώρας «στο πλαίσιο των ερευνών για υποκίνηση της βίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα