Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν αξιωματούχο της εκλογικής επιτροπής

Η δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αφγανικής εκλογικής επιτροπής στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, προκαλεί φόβο για νέο κύμα βίας όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου...

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, ο Αμανουλάχ Άμαν, επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής για την επαρχία Κουντούζ, σκοτώθηκε από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μπροστά από το σπίτι του.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Εναγιατουλάχ Χαλίκ, ανέφερε πως «δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του. Ο Άμαν
υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της επαρχίας». Επίσης ο υποδιοικητής της τοπικής αστυνομίας Εμπαντουλάχ Ταλουάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Άμαν, σημειώνοντας: «Πήγαινε παντού χωρίς να έχει σωματοφύλακες, παρά τις συχνές συστάσεις να φρουρείται».
Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ενώ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές τις οποίες θεωρούν «χάσιμο χρόνου» καλώντας τους Αφγανούς να μην μετάσχουν στις «νόθες εκλογές».
«Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους υποψηφίους, τα επιτελεία τους, τους εργαζομένους στην εκλογική διαδικασία, τους εκλογικούς χώρους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Είναι η πρώτη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αφγανικής εκλογικής επιτροπής ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία σύμφωνα με το Σύνταγμα. Οι προεδρικές εκλογές που αναμένεται να σηματοδοτήσουν την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στο Αφγανιστάν, θα διεξαχθούν στις 5 Απριλίου σε κλίμα αβεβαιότητας που ενισχύεται από την προγραμματισμένη στα τέλη του 2014 αποχώρηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε τη Δευτέρα με την έναρξη της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων υποψηφιοτήτων, η οποία θα συνεχιστεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Τα ονόματα του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, αντιπάλου του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009, του Άμπντουλ Ρασούλ Σαγιάφ, πρώην πολέμαρχου ή ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών Ζαλμάι Ρασούλ ακούγονται συχνά μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.
Οι αφγανικές αρχές και η διεθνής κοινότητα φοβούνται από την πλευρά τους μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2009 που αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη νοθεία και βίαια επεισόδια.
Keywords
Τυχαία Θέματα