SCHNEIDER: ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ...

Την απορία του για το γεγονός ότι ούτε οι προηγούμενες, ούτε η παρούσα κυβέρνηση έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πολιτών, αλλά και της επί της ουσίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εκφράζει, με συνέντευξή του στο...
news.gr, ο καθηγητής δημοσιονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Linz, Friedrich Schneider.
Ο κύριος Schneider, που συμμετείχε
σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προτείνει τη σημαντική αυστηροποίηση της νομοθεσίας και των ποινών για τη φοροδιαφυγή και εκτιμά ότι η συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία είναι εύκολη υπόθεση, που μπορεί να φέρει αρκετά δισ. στα δημόσια ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

«Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται έντονα. Υπάρχει ακόμα ένας αξιοσημείωτος όγκος φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.
Επίσης, σημαντικό ποσό χρημάτων Ελλήνων πλουσίων, που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία, και τα οποία δε φορολογούνται».

«Η φοροδιαφυγή παραμένει εθνικό σπορ»

Για ποιο λόγο;

«Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους.

Πληρώνουν φόρους και οι υπηρεσίες, που παίρνουν πίσω από το κράτος, συχνά δεν είναι καλές.
Η διαφθορά είναι πολύ υψηλά. Αν πρέπει να πληρώνεις διπλά για οτιδήποτε, τότε οι Έλληνες σκέφτονται : “Γιατί να πληρώνω φόρους, όταν πρέπει να πληρώνω δύο φορές για να εξυπηρετηθώ ;». Μια επιτυχημένη μάχη απέναντι στη διαφθορά θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο κατά της φοροδιαφυγής.

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά παλαιότερα, συνηθιζόταν να κλέβουν τους φόρους. Αυτό έχει βελτιωθεί, αλλά χρειαζόμαστε αυστηρότερους νόμους και πολιτική, ώστε να πληρώνουν όλοι. Φορολογική δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι οι πολύ πλούσιοι πληρώνουν λίγα ή τίποτα, ή τουλάχιστον δεν επωμίζονται το φορολογικό βάρος, που τους αναλογεί, ειδικά λόγω της κατάστασης στην οικονομία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα