OI ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ "ΜΠΙΖΝΕΣ" ΤΟΥ ΙΣΚΑΝΤΑΡ ΣΑΦΑ…

Ρεπορτάζ : Δήμος Βερύκιος
(από το Έθνος της Κυριακής)
«Καζάνι» που βράζει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Δύο χρόνια από τότε που η Λούκα Κατσέλη μαζί με τους Χ. Παμπούκη και Ν. Παπανδρέου ταξίδευαν με το κρατικό αεροπλάνο στο Abu Dhabi για να «κλειδώσουν» την αραβική επένδυση στον Σκαραμαγκά, το ναυπηγείο βρίσκεται στο ίδιο σημείο «0». Τελικώς, οι Αραβες ήρθαν στον Σκαραμαγκά τον Νοέμβριο του 2010 αναλαμβάνοντας τη διοίκησή τους χωρίς...
να καταβάλουν κανένα τίμημα, αλλά παίρνοντας μία «προίκα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή δύο επιπλέον υποβρυχίων.
Μέσα σε έναν χρόνο, η νέα ιδιοκτησία του Σκαραμαγκά κατάφερε να αποσπάσει 400 εκατομμύρια ευρώ και τώρα απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα εάν το Δημόσιο δεν της δώσει «εδώ και τώρα» επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο κατασκευαστικό έργο στα προγράμματα των υποβρυχίων.

Η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων προκαλεί πονοκέφαλο στη νέα «τριζωνική» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, η οποία προσανατολίζεται για νέα τροποποίηση της σύμβασης, καθ' ό,τι διαπιστώνεται ότι η 3η σύμβαση που υπεγράφη το 2010 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου είναι υποδεέστερη των δύο προηγούμενων συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το 2000 και το 2002! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» τα 2 δισ. που ήδη έχουν δοθεί για τα υποβρύχια χωρίς να τα έχει παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από ένα, τον «Παπανικολή», με τα γνωστά παρατράγουδα...
Η αρχή
Τα «φίδια» εμφανίζονται από την αρχή της Σύμβασης του 2010...
Κύριος μέτοχος του Σκαραμαγκά είναι μία γερμανική ΕΠΕ, η Horn Beteiligungs GmbH, που ανήκει σε εταιρεία της λιβανέζικης οικογένειας Safa με έδρα τη Βηρυτό και με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ.

Μέτοχος του Σκαραμαγκά δεν είναι η Abu Dhabi Mar (ADM) της πριγκιπικής οικογένειας του Εμιράτου, όπως αναφέρεται κατά κόρον στην Αιτιολογική Εκθεση του Νόμου και τον Ν. 3885/2010. Αρα η κοινή γνώμη και η Βουλή εξαπατήθηκαν ως προς την ταυτότητα και επιφάνεια του αγοραστή.
Για να καλυφθεί η «γκάφα» της «απουσίας» της ADM, χρειάστηκε τροπολογία στον Νόμο 3885 με την οποία η Εταιρεία Privinvest του Ι. Safa χαρακτηρίσθηκε εκ των υστέρων ως «συνδεδεμένη» με την ADM.
Και όλα αυτά ενώ το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία συμβούλων LAZARD για την εκτίμηση της φερεγγυότητας και επιφάνειας εταιρείας της πριγκιπικής οικογένειας του Abu Dhabi!!! Σε κανένα κείμενο ή ανακοίνωση δεν αναφέρεται εκτίμηση της Privinvest ή της Horn.
Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στα ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκά) από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι σήμερα 400 εκ. ευρώ, ενώ η Horn του Safa και τα ΕΝΑΕ απαιτούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία εξασφάλιση!!
Το σύνολο των προβλεπόμενων από τη Σύμβαση του 2010 μεταξύ Δημοσίου και Αγοραστή είναι 1.321 εκατομμύρια ευρώ κατανεμημένα από το 2010 μέχρι και το 2018.
Η εν λόγω Σύμβαση του 2010 δεν προβλέπει καμία εγγύηση για εξασφάλιση του Δημοσίου και επιπλέον ό
Keywords
Τυχαία Θέματα