Aρχίζει σταδιακά η χορήγηση φαρμάκων προς τους καρκινοπαθείς

Αρχίζει και πάλι από σήμερα Δευτέρα η χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς από τα νοσοκομεία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου υγείας και των εταιριών παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων....

Ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, τον διαβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.

Η κατάσταση βαίνει
προς εξομάλυνση διαβεβαιώνει αρμόδιος του Υπουργείου Υγείας. Οι ασθενείς θα μπορούν τις αμέσως επόμενες ημέρες να προμηθευτούν το φάρμακο τους είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων είτε από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.Αποφάσεις σε κυβερνητική σύσκεψηΣε ανακοίνωση που εκδόθηκε ακολούθως από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως κατά τη διενέργεια σύσκεψης υπό τον Πάνο Πικραμμένο με τη συμμετοχή του κ. Κίττα, του υπουργού Επικρατείας Αντ. Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκαν τα εξής σχετικά με τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας:

- Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.
- Γίνονται ενέργειες, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων, ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι. Καραβοκύρη, στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.
- Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.
- Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτ
Keywords
Τυχαία Θέματα