Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.
Η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία,
η οποία θα διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Για να εγκριθεί η πρόταση και να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση, για να μην αιωρούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει «όχι» κρίνοντας «άκαιρη» την πρόταση, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τη στηρίξουν ψηφίζοντας «παρών», ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα αποφασίσει με περίσκεψη.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την πρόταση των βουλευτών για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υποστήριξε ο εισηγητής Μανώλης Στρατάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Βουλή θα πρέπει να αποδείξει απόψε ότι δεν «περνάει στο ντούκου» τις κατηγορίες των οικονομικών εισαγγελέων και μάλιστα να συστήσει μια Επιτροπή η οποία θα καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα.

Ο κ. Στρατάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την εκπεφρασμένη θέση της ΝΔ να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αιτιολογώντας πως έτσι θα περάσει στην κοινωνία η αντίληψη ότι για άλλη μια φορά το Κοινοβούλιο δεν έπραξε το σωστό, ενώ θα αιωρούνται σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο.

Στην αντίπερα όχθη ο Χρ. Σταϊκούρας, εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του κόμματος χαρακτηρίζοντάς τη «άκαιρη». Αφού ο βουλευτής ανέφερε πως η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δικαιώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η ΝΔ, είπε η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί όχι, όμως σε αυτή τη συγκυρία.

«Θα πρέπει να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε ασφαλή ύδατα. Αυτή τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και οι πολίτες πένονται, τα πολιτικά παίγνια είναι περιττή πολυτέλεια. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται» σημείωσε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως αποτελεί αποπροσανατολισμό ο ισχυρισμός ότι φταίει το μαγείρεμα των στοιχείων για την επιβολή του Μνημονίου και τόνισε πως ήταν μια στρατηγική επιλογή για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης.

«Και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντας τις οδηγίες της Eurostat χρησιμοποιεί μεθόδους για να εξαγνίσει την κυρίαρχη πολιτική» ανέφερε και πρόσθεσε πως και οι δύο είναι ιδεολογικά προσανατολισμένες στη διαστρέβλωση των στοιχείων με ιδιοτελή και ταξικά κριτήρια.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης είπε πως η Βουλή πρέπει να λάβει απόφαση για την σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής με εξαιρετική περίσ
Keywords
Τυχαία Θέματα