Βολές ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών...



Για απαράδεκτη μεδόθευση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, «κατά παράβαση του γράμματος του νόμου και της κοινής λογικής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό. Στην ...
επίκαιρη ερώτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ήδη από το Μάιο του 2010 είχε τονίσει ότι ο «Καλλικράτης» θα διατηρούσε και θα επεξέτεινε «το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων», αναδεικνύοντας
τις πολιτικές στρεβλώσεις που θα προέκυπταν τόσο από το ακραία πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που εισήγαγε, το οποίο ενίσχυσε «τον αρχηγικό περιφερειαρχοκεντρικό και δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της διοίκησης», όσο και από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τη συσκότιση των πολιτικών διακυβευμάτων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε και σημαντικά, ενδεχομένως δε και ανυπέρβλητα, νομικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Εκτιμά ότι με βάση τις μέχρι σήμερα «διαρροές», αλλά και την επίσημη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η κυβέρνηση προωθεί μία απαράδεκτη μεθόδευση με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τον «δεύτερο γύρο» των αυτοδιοικητικών εκλογών – εάν και όπου αυτός καταστεί αναγκαίος – καθώς με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται ευθέως όλη τη συλλογιστική στην οποία στηρίχθηκε εξαρχής η θέσπιση της ταυτόχρονης διεξαγωγής αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Με αυτό τον τρόπο-τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν επιτυγχάνεται ο περιορισμός των δαπανών του κράτους και των κομμάτων ενώ υπονομεύεται και ο στόχος της ενίσχυσης της συμμετοχής των εκλογέων στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Και η επίκαιρη ερώτηση καταλήγει:
Επειδή ο εν λόγω επιχειρούμενος τακτικός ελιγμός δεν είναι ο πρώτος, αλλά έρχεται σε συνέχεια διάφορων σεναρίων που έχει κατά καιρούς διακινήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, περί παράνομης παράτασης της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών έως και ενάμιση χρόνο (ως τον Οκτώβριο του 2015), περί της επιχειρηθείσας τροποποίησης του εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αλλά και περί αλλαγής της χωροταξικής διάρθρωσης των Δήμων.
Επειδή η διαρκής διακίνηση τέτοιων σεναρίων έχει δημιουργήσει σημαντική θεσμική ανασφάλεια στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχει προκαλέσει εύλογες υπόνοιες ότι υπηρετεί ιδιοτελή μικροκομματικά συμφέροντα των κυβερνητικών εταίρων.
Επειδή επιλέγοντας τέτοιου είδους παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός των άλλων εκτεθειμένη και για το ότι η ίδια παραβιάζει το νόμο που θέσπισε και τους στόχους που εξήγγειλε, θυσιάζοντας όλα τα επιχειρήματα περί δήθεν εξοικονόμησης δαπανών και ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές, στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Επειδή τέτοιου είδους παράνομοι και αντιδημοκρατικοί χειρισμοί που επιδιώκουν να «χειραγωγήσουν» τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης δεν μπορούν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτοί.
Επειδή όλες οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – όπως και οι επικείμενες – γινόταν σε συγκεκριμένη εκ του νόμου καθορισμένη ημερομηνία, επομένως δεν απαιτούνταν ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης για τη διεξαγωγή τους.
Επειδή η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών του κράτους από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών υπολογίζεται από τον μεν πρώην Υπουργό Εσωτερικών και βασικό εισηγητή και εμπνευστή του «Καλλικράτη», κ. Γ. Ραγκούση, σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, από το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Ειδική Έκθεση Γ.Λ.Κ. κατ’ άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος στο σ/ν του «Καλλικράτη») σε 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο π.δ. με την προκήρυξη των ευρωεκλογών;

2. Έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετική γνωμοδότηση για την στην πραγματικότητα παράνομη μεθόδευσή της από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ποιο το περιεχόμενο αυτής;

3. Πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιλογή της να σπαταλήσει, και δη κατά τρόπο παράνομο, 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές της σκοπιμότητες, τη στιγμή που επιβάλλει ανάλγητα μέτρα λιτότητας ακόμα και στα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας;
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Keywords
Τυχαία Θέματα