ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ζωτικής σημασίας θα πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση των τραπεζών στον τομέα της παροχής πιστώσεων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς είναι αυτή που σύμφωνα με...

το διεθνή οργανισμό θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Οι τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες από τα μέσα του 2013, θα πρέπει να είναι σε θέση να παράσχουν σταδιακά πιστώσεις, ενώ εκτιμάται πως η ανακεφαλαιοποίηση θα συμβάλει στην επιστροφή
των καταθέσεων και στην ανάπτυξη μίας πλήρους τραπεζικής δραστηριότητας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της αγοράς.
Συγχρόνως και καθώς οι τράπεζες θα έχουν πολύ μειωμένο πια κρατικό χρέος στους ισολογισμούς τους εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η επιστροφή τους στις αγορές. Έτσι, αναφέρει το IMF «αναμένουμε ότι η βαθιά απομόχλευση που έλαβε χώρα κατά τα τελευταία χρόνια, σύντομα θα σταματήσει». Ωστόσο, σοβαρές πολιτικές προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα αυτό:
Ανησυχία
Μια σημαντική ανησυχία είναι να διασφαλιστεί πως η μεγάλη εισφορά των δημοσίων κεφαλαίων στις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα προκαλέσει αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση και τα συνεπακόλουθα προβλήματα μίας κακής κατανομής των πιστώσεων. Το IMF κάνει αναφορά στην κακή εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας σε αυτό το πεδίο. Η εκ νέου ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι ένας κρίσιμος στόχος της στρατηγικής για το τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων που θα αναπτυχθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Μια βασική προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα είναι να αντιστραφεί η παλίρροια των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενα πιό ολοκληρωμένο πλαίσιο εξυγίανσης του χρέους θα πρέπει να αναπτυχθεί και να εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή χαιρετίζει τη δέσμευση των αρχών να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αναξιοπαθούντων οφειλετών και νοικοκυριών.
Keywords
Τυχαία Θέματα