Θέτουν όρους οι Ρεπουμπλικανοί στον Ομπάμα για να «ανοίξει» η κυβέρνηση



Θα ζητήσουν παράταση δύο ετών για το Obamacare

«Είμαστε ακόμα μακριά από συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου - Ξεχωριστή νομοθεσία για την αύξηση του ορίου του χρέους αναμένεται να προτείνουν
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων προτίθενται να θέσουν ξεχωριστή πρόταση για την αύξηση του ορίου του χρέους, που θα διαφέρει από αυτή που έχει ήδη συζητηθεί με τους Δημοκρατικούς.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρόταση θα αφορά
στην χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και θα παρατείνει το όριο χρέους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Βέβαια, ανάλογα χρονικά όρια αναμένεται να θέσει και η Γερουσία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμεί μία «καθαρή» νομοθεσία, η οποία θα αυξήσει το όριο του χρέους για έναν χρόνο και θα επαναλειτουργήσει την κυβέρνηση.
Η διαφορά έγκειται στο ότι οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν παράταση δύο ετών για την μεταρρύθμιση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, το περίφημο Obamacare.
Δεν είναι γνωστό αν η Γερουσία θα αποδεχθεί την πρόταση, ωστόσο όπως αναφέρει η HuffingtonPost αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας στον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δύο επιλογές: είτε να περάσει την πρόταση της Γερουσίας, είτε να κινδυνεύσει να παρασύρει στην χρεοκοπία τις ΗΠΑ.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, απέρριψε την πρόταση των Ρεπουμπλικανών. Εκπρόσωπος, μάλιστα, του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί συνεργάζονται για την άρση του αδιεξόδου και «τώρα έφτασε η ώρα της Βουλής των Αντιπροσώπων να πράξει αναλόγως».
Σε κάθε περίπτωση πάντως απόψε γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.
protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα