Θέλω να πάω στη θάλασσα, να ψάξω τους δικούς μου...


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε το Ναυτοδικείο Πειραιώς...

"Αφήστε μας να πάμε στη θάλασσα. Θέλουμε να βρούμε τα σώματα των γυναικών και των παιδιών μας" λένε οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι. Ενας από τους πρόσφυγες συνελήφθη και...
κρατήθηκε στο Α.Τ. Ομονοίας, λίγα μέτρα από τον ξενώνα όπου φιλοξενούνται. Ενας άλλος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, "για
την Ευρώπη-«φρούριο» που δολοφονεί ακόμη και μικρά παιδιά".

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι διέταξε το Ναυτοδικείο Πειραιώς. Την έρευνα ζήτησαν οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Διεθνής Αμνηστία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, καλώντας τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τα αίτια που οδήγησαν, στις 20 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι, στην απώλεια της ζωής ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μικρά παιδιά, ώστε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Οι επιζώντες από το ναυάγιο φιλοξενούνται σε ξενώνες και δωμάτια ξενοδοχείων. Τη φιλοξενία τους ανέλαβε προσωρινά το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, Σπύρος Κουλοχέρης, που βρίσκεται δίπλα στους επιζώντες, λέει ότι «είναι σε κατάσταση σοκ και απορίας. Ζητούν διαρκώς τα σώματα των γυναικών και των παιδιών τους. Τους εξηγώ τα δικαιώματά τους και μου απαντούν "Ασε με. Θέλω να πάω στη θάλασσα να ψάξω να βρω τους δικούς μου". Οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν. Μόνο ένας κατάφερε να μας περιγράψει όσα συνέβησαν. Οι εικόνες είναι νωπές στη μνήμη τους».

Τους συλλαμβάνουν

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι 16 πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα χαρτιά τους. Διότι, φεύγοντας από τη Λέρο, οι ελληνικές αρχές τούς έδωσαν ένα χαρτί απέλασης, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επόμενων 30 ημερών.

Οπως καταγγέλλει, χθες το πρωί «βγήκε από τον ξενώνα ένας από τους πρόσφυγες για ν' αγοράσει τσιγάρα, στην πλατεία Βάθη, και συνελήφθη. Οι αστυνομικοί τον άφησαν ελεύθερο έπειτα από παρεμβάσεις αρκετών οργανώσεων. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό) καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας Ζαχίρ Αλί Ζαμπέ τους επισκέφθηκε το πρωί, στον ξενώνα όπου διαμένουν, με σκοπό να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Βγήκε με έναν από αυτούς, για ν' αγοράσουν αναγκαία είδη και τσιγάρα. Τους συνέλαβαν αστυνομικοί σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ξενώνα. Ακολούθως, τους προσήγαγαν και τους δύο. Μετά τις παρεμβάσεις νομικών και εκπροσώπων οργανώσεων τους άφησαν ελεύθερους, αφού κρατήθηκαν περίπου για τέσσερις ώρες στο Α.Τ. Ομονοίας.

«Χθες, συνοδεύσαμε τον έναν πρόσφυγα στο νοσκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται για έναν 34χρονο, που έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Ο ίδιος παρουσίαζε και προβλήματα με την καρδιά του» λέει ο Αλέκος Αναστασίου (κοινωνική υπηρεσία ΕΣΠ). Τον μετέφεραν, συνοδεία μεταφραστή, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια στο «Αττικόν».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επιχειρεί να τους εξασφαλίσει μονιμότερη στέγη και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως το νομικό καθεστώς παραμονής τους στη χώρα, καθώς και την ιατρική και ψυχολογική τους υποστήριξη.

Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων, το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων και αντιρατσιστικές οργανώσεις συνεργάζονται προωθώντας τις αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξή τους.

Συγκέντρωση σήμερα

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με θέμα «Η Ευρώπη φρούριο δολοφονεί ακόμα και παιδιά - Πολιτικές και ποινικές ευθύνες τώρα». Τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις προσφύγων, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους που πραγματοποίησε την επιχείρηση ήταν επιβαίνων στο «Σαμίνα» στο ναυάγιο του οποίου έχασε τη μητέρα του. Παιχνίδια της μοίρας;

Μετά τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς δήλωσε ότι οι καταγγελίες «για το ναυάγιο των μεταναστών διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός επέμεινε στη δήλωσή του ότι «δεν υπήρξε προσπάθεια βίαιης επαναπροώθησης» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει διάθεση από κανένα στέλεχος του Λιμενικού να μη βοηθήσει άνθρωπο στη θάλασσα». Τόνισε όμως ότι αν έλεγε κάτι τέτοιο θα προσέβαλλε τα 2.000 στελέχη του Σώματος. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να κάνει καταγγελίες.

Υπαινιγμούς για τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας άφησε και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας. Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι, δήλωσε ότι «δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων και η οποιαδήποτε κρίση σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο θα πρέπει να γίνει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών».

Τη λύπη της και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα εξέφρασε και η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ: «Κάναμε πολλά για την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης... Εχουμε υποχρέωση όλοι στην Ε.Ε. να βοηθήσουμε» είπε για να τονίσει ότι τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών δέχθηκαν η Γερμανία και η Σουηδία.

Κεδίκογλου: Δεν έγινε επαναπροώθηση

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Υπάρχουν τα στίγματα των πλεούμενων. Εκεί αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης ούτε τίποτα σχετικό. Υπήρξε προσπάθεια διάσωσης». Αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας χθες στο σταθμό «Βήμα FM». Ακόμη, στήριξε τους άνδρες του Λιμενικού, ζητώντας «να μη ρίχνουμε τόσο εύκολα λάσπη σε ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι για να προστατεύσουν τα σύνορά μας»...
enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα