Θαυματουργό εμφύτευμα από κοράλλι φτιάχνει καινούρια γόνατα

Ένα «θαυματουργό» εμφύτευμα από κοράλλι που μπορεί να επιδιορθώσει τα προβλήματα στις αρθρώσεις των γονάτων, τα οποία ...

προκαλούνται από οστεοαρθρίτιδα, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Σλοβενία.

Το εμφύτευμα, εν ονόματι Agili-C, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων χόνδρων από βλαστοκύτταρα, τα «ανώριμα» κύτταρα του σώματος που μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος ιστού.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες επικάλυψαν το κοράλλινο εμφύτευμα με ανθρώπινους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι
διεγείρουν τη δημιουργία νέων κυττάρων στο σώμα.

Όπως διαπίστωσαν, το εμφύτευμα πυροδότησε τη δημιουργία χόνδρου και αιμοφόρων αγγείων αποσπώντας μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον κοντινό μυελό των οστών.

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι έπειτα από έξι με δώδεκα μήνες τα βλαστοκύτταρα είχαν σχηματίσει ένα υγιές στρώμα χόνδρου και το κοραλλένιο εμφύτευμα είχε διαλυθεί.

Ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη στον οποίο εφαρμόστηκε το θαυματουργό εμφύτευμα είναι ένας 47χρονος πρώην αθλητής οίδημα και πόνο στα γόνατα.

Το εμφύτευμα μείωσε τον πόνο και αύξησε την κινητικότητα. Έξι μήνες μετά τη θεραπεία ο αθλητής μπορούσε να κάνει σκι και σε ένα χρόνο συμμετείχε ακόμα και σε αγώνα ποδηλάτων.

Στη Σλοβενία σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές σε 20 ασθενείς ηλικίας 18 ως 55 ετών με προβλήματα στα γόνατα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το 2014.

Το κοραλλένιο εμφύτευμα έχει εγκριθεί για διάθεση στην ΕΕ και πιθανότατα θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη του 2013.

econews
Keywords
Τυχαία Θέματα