ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ...

Ρεπορτάζ : Κωστής Χ. Πλάντζος

(από το Πρώτο Θέμα)

Οτι θα δουλεύουν όλοι για να πληρώνουν χρέη και φόρους στο Δημόσιο προβλέπει, ουσιαστικά, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται με διαδικασίες-εξπρές απόψε στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις...

δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Σε περισσότερες από 100 σελίδες διατάξεων και πάνω από 200 σελίδες συνοδευτικών εγγράφων περιλαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν σε:

■ απολύσεις-εξπρές από το Δημόσιο

■ ρύθμιση οφειλών σε
Ταμεία και Εφορία

■ νέο τρόπο υπολογισμού των φόρων στα ακίνητα

■ αλλαγή στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ

Με βάση όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν από Ιούνιο έως Φεβρουάριο -«καλώς εχόντων των πραγμάτων»- μέχρι και 16 φορές (!) στην Εφορία για τα ακίνητά τους. Ειδικά στα τέλη του χρόνου πέφτουν 3 έως 4 φόροι μαζεμένοι ως εξής:

■ 5 διμηνιαίες δόσεις για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων- ΕΕΤΑ, που αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ. Θα είναι μεν 15% χαμηλότερο, αλλά χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών σε εκτός σχεδίου περιοχές ίσως δουν και αύξηση. Οσοι κόψουν το ρεύμα πάντως πριν από την Πρωτομαγιά έχουν μια τελευταία ευκαιρία να γλιτώσουν το χαράτσι.

■ 7 μηνιαίες δόσεις (Αύγουστο με Φεβρουάριο) για τον ΦΑΠ 2011 και 2012, αν εισπραχθεί με «ενιαίο» εκκαθαριστικό. Αλλιώς θα σταλούν 7 ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 και επιπλέον 7 για τον ΦΑΠ του 2012.

■ 4 μηνιαίες δόσεις (Νοέμβριο με Φεβρουάριο) για τον ΦΑΠ του 2013. Καμία δόση του ΦΑΠ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα