Στουρνάρας: Επιθυμητή, αλλά όχι εφικτή η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Το άνοιγμα των επαγγελμάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων από τα 343 επαγγέλματα έχει ήδη απελευθερωθεί» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγώντας ταυτόχρονα πως «μένουν ορισμένες
ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι από το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προέλθει αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%.

«Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας ενώ επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι στην Ελλάδα έγιναν οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αφού όπως εξήγησε δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των οδηγών ταξί. Επίσης απομένει η διευθέτηση για την πώληση του βρεφικού γάλακτος από περισσότερα σημεία αλλά και των καπνικών προϊόντων και του ψωμιού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ανέφικτη στην παρούσα φάση τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, διευκρινίζοντας ότι η πορεία των εσόδων δεν επιτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», τόνισε, αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

«Κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση», παρατήρησε. Σημείωσε ακόμη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».

Αναφερόμενος στο προσεχές Eurogroup ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το θέμα «έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα». Πρόσθεσε δε, ότι «θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών».

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της «διπλής δόσης», το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ερωτηθείς για την εξόφληση των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν» και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της «διπλής δόσης», οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ νέα μελέτη του ΚΕΠΕ που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο θα εξετάζει την πρόοδο για 20 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου και του ορκωτού εκτιμητή. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις νέες διατάξεις μετά την κατάργηση των περιορισμών θα γίνεται από ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα