Σαμαράς - Βενιζέλος συμφώνησαν για νομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

Ελπίδες για λύση ώς την Κυριακή

Αμεση απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιζητεί η κυβέρνηση, όπως συμφώνησαν χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Προς την κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό...επιτελείο έλαβε εντολή να προωθήσει σε ένα νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή
όλα τα προαπαιτούμενα (κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, λίστα ΟΟΣΑ κ.λπ.) που μπορούν να κλειδώσουν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και, συνακόλουθα, την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τις αρχές του 2014. Την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία ώς την Κυριακή, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είχαν προαναγγείλει νωρίτερα χθες και ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να διαφανεί ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε θετικό έδαφος. Για την επίτευξη της συμφωνίας (και με όπλο την κατάθεση ενός νομοσχεδίου-σκούπας για τα προαπαιτούμενα) ακολουθούν σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών όλων των αρμόδιων υπουργών. Ρεαλιστική χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, έπειτα από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η πλευρά των δανειστών δεν επιμένει στις αρχικές θέσεις της για τα εργασιακά, ιδίως για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος αμέσως μετά την επισημοποίησή του από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. «Το πλεόνασμα υπάρχει, είναι δεδομένο και η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους... Οταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους, βοηθάς και την οικονομία γιατί οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να καταναλώνουν για να καλύψουν τις βιοτικές ανάγκες τους...» διεμήνυσε.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μεταφέρει πλέον το βάρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των βουλευτών συζητήθηκε μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών - με τον κ. Βενιζέλο να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διαφοροποιήσεων στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, αρκεί να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και οι υπουργοί να ενημερώνουν άμεσα για τις πρωτοβουλίες τους.
«Πάμε να τα βρούμε με την τρόικα, παρά να τα σπάσουμε» ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν χθες και από το οικονομικό επιτελείο. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «θα δουλεύουμε νυχθημερόν για να κλείσουμε ώς την Κυριακή», καθώς «δεν έχουμε να χάσουμε μόνο εμείς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία», όπως τόνιζαν με έμφαση.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ. Ηδη κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα άρχισε η επεξεργασία του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη συμφωνία είναι στα διαρθρωτικά» σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Από τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με όσα έλεγε χθες η ίδια πηγή, η εικόνα έχει ως εξής:
n Για τα δημοσιονομικά η τρόικα δέχθηκε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος.
n Για τις ομαδικές απολύσεις εκφράζεται αισιοδοξία πως θα αποφευχθεί η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του βέτο του υπουργού.
n Σχετικά με την κινητικότητα,δεν τίθεται θέμα να προσδιοριστεί στόχος απολύσεων το 2015.
n Στα φορολογικά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση των προστίμων για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για το οποίο ο Πολ Τόμσεν είχε απειλήσει με διακοπή της διαπραγμάτευσης, δεν είναι πλέον στο τραπέζι, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, είπε πως θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Για τις εξελίξεις στη Eurobank και την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχολίασε ότι «το ΤΧΣ έχει τους κανονισμούς του, αυτός είναι ο βασικός μέτοχος». Σημειώνεται ότι χθες και μετά την επιστολή του ΤΧΣ το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε την αναβολή της Γενικής της Συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτή.

Θα εξαρτηθεί από τον Τόμσεν
Ανοιχτό άφησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις το ποσόν που θα δώσει το ΔΝΤ εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα αν αυτό θα αντιστοιχεί σε μία μόνο δόση, αυτήν που εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ή σε περισσότερες, δεδομένου ότι έχουμε ήδη φτάσει στον Μάρτιο. Στελέχη του ΔΝΤ διευκρίνιζαν ότι ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτηθεί από την εισήγηση του Πολ Τόμσεν.
tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα