«ΠΩΣ ΚΟΠΗΚΑΝΕ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ...»

Σκορπιός: Μια μυθώδης εποχή έφτασε στο τέλος της!...

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Είναι το τέλος μιας εποχής. Το νησί – σύμβολο της Ελλάδας του καλοκαιριού, του επίκεντρου του τζετ σετ και του άνδρα με πεπρωμένο που ενσάρκωσε το κρυφό απωθημένο όλων μας, πως όλα είναι δυνατά. Ο Σκορπιός!
Απέναντι από το καταπράσινο Νυδρί, δίπλα από το γραφικό, μοναχικό Μεγανήσι, το μικροσκοπικό νησάκι των Βαλαρώτιδων, στον κόρφο της Λευκάδας, απέναντι από τους ορεινούς όγκους της Ακαρνανίας. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφτιαξε τον δικό του παράδεισο, τον δικό του κόσμο, όπως τον φανταζόταν.

Παραδείσια πουλιά και ζώα απ' όλον τον κόσμο. Δέντρα, λουλούδια, φυτά, που μεταφέρονταν με τσάρτερ και που φυτεύονταν και υπήρχαν στο Ιόνιο. Οικήματα, πολυτελή μεν, αλλά όχι φαραωνικά, ισορροπημένα στο τοπίο. Μέσα στο κεντρικό σπίτι, λιθογραφίες στους τοίχους με παραδοσιακές φορεσιές του Ιονίου, ελληνικό στοιχείο παντού και ξύλο, πέτρα, λευκό. Δρομάκια, κάτω από τη σκιά ολόπαχων δέντρων. Παραλίες, όπου όλο χρυσή αμμουδιά υψώματα που οι ρίζες των δέντρων χάνονται στο πράσινο. Ειδικά αυτοκινητάκια. Πόνυ και όμορφα άλογα. Χρώματα από τα ολάνθιστα λουλούδια. Μια εκκλησία τάμα. Και εκεί οι τάφοι! Στου Αλέξανδρου ένα κυπαρίσσι, τρυπάει την οροφή του παρεκκλησιού και δείχνει στον Θεό. Ο τελευταίος σταθμός της Χριστίνας. Και του Αριστοτέλη, το δικό του, το αποκλειστικό του τέρμα. Ο άνθρωπος στο τέλος να αξίζει μόλις δυο μέτρα χώμα και ας είναι μεταφερμένο από τις πιο εύφορες κοιλάδες του πλανήτη.

Και όλο ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ο Ωνάσης, η Τζάκι, η Κάλλας, ο Τσόρτσιλ, ο Μενεγκίνι. Οι παπαράτσι να μοσχοπληρώνονται για την πόζα της Τζάκι γυμνή να κολυμπά στα νερά του νησιού της. Τα γλέντια με μπουζούκια, κρασί και σπασμένα πιάτα στη Λευκάδα. Ο μεγιστάνας γίνεται το αρχέτυπο του απόλυτου πλούτου. Και το νησί του, ο Σκορπιός, η πριβέ του γη της Επαγγελίας, είναι το Άνδρο του, το κρησφύγετο, το στρατηγείο, η απαγορευμένη για κοινούς θνητούς περιοχή ύπαρξης. Στο ρεφάριμσα; Δυο μέτρα γη! Μόλις…
Ήταν τo 1963 που ο Σκορπιός πουλήθηκε στον Ωνάση, ο οποίος το ερωτεύτηκε με το που πάτησε το πόδι του επάνω του. Εκεί πέρασε τα καλοκαίρια του, με τη μυθική Μαρία Κάλλας. Εκεί, όμως, παντρεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 1968 την γυναίκα – τρόπαιο Τζάκι Κένεντι.

Και οι φήμες, χωρίς να επιβεβαιώνονται, διαδίνονται παγκόσμια, με φρενιτιώδεις ρυθμούς. Η χρυσή κληρονόμος και εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, η Αθήνα Ωνάση – Αλβάρο, λέγεται πως πούλησε το νησί σε Ρώσο μεγιστάνα! Έτσι κι αλλιώς χρόνια τώρα, μοιάζει αποφασισμένη και δείχνει να μη θέλει να έχει καμία σχέση με τη χώρα του θρυλικού παππού της. Βαρύ το όνομα των Ωνάσηδων, το καταθέτει και βρίσκει καταφύγιο δίπλα στον άντρα της ζωής της Αλβάρο Ντε Μιράντα, το παιδί του, που έχει και δικό της πια, τα άλογα, την Αργεντινή.
Λένε πως το νησί της κόστιζε 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Το να είναι η εγγονή του Αριστοτέλη, η κόρη της Χριστίνας, εκείνη που κουβαλάει ευχές και κατάρες, της κοστίζει ακόμα περισσότερο. Η πώληση του νησιού, θα σημάνει το οριστικό κόψιμο του ομφάλιου λώρου με το παρελθόν των παράξενων θανάτων, του κυνηγητού των δημοσιογράφων, των προσδοκιών, του αμύθητου σε σημείου απόλυτου στόχου πλούτου. Και οι τάφοι των δικών της; Η μνήμη της μάνας με τα μαύρα τεράστια μάτια και το πλατύ χαμόγελο; Η θέληση του παππού να είναι πάντα χτισμένος στο μπλε του Ιονίου και το πράσινο της Ελλάδας; Αιώνιος με την οικογένειά του, σα βράχος στα κύματα, εκεί; Πώς να σηκώσει ένα κορίτσι το βάρος των επιθυμιών και των θελήσεων; Γιατί να γίνει σύμβολο και εικόνισμα στις επιλογές άλλων; Πώς να νοιαστεί για τύπους και αρχέτυπα; Θα κάνει ό, τι επιθυμήσει, λοιπόν. Στο κάτω κάτω είναι μία Ωνάση...newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα