ΠΓΔΜ: «Να βρεθεί λύση σύντομα για το θέμα της ονομασίας»

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο και η Ελλάδα υποστηρίζει την ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση αυτή, κι αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα από τη συνάντησή μου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο»,
ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φατμίρ
Μπεσίμι..
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, τόνισε κοινό συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και να επιταχυνθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Φ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι που συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να κάνει η ΠΓΔΜ είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Αβραμόπουλο έγινε λόγος και για την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και για το θέμα της ονομασίας, ωστόσο μένει να καθοριστούν οι επίσημες θέσεις στο πλαίσιο των τακτικών διαπραγματεύσεων και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Εμείς, όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, έχουμε αναφέρει ότι πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους κατά την επικείμενη περίοδο, όπως τονίστηκε από τον κ. Νίμιτς, με στόχο να μπορεί να κινηθεί περαιτέρω η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Μπεσίμι.

Σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μπεσίμι τόνισε ότι δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης και ότι προτιμά να παραμείνει αντικειμενικός και προσεκτικός.

Τέλος, για τα σχόλια που εμφανίστηκαν σε σλαβικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι το DUI αναμειγνύεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα της μεγαλύτερης εθνοτικής κοινότητας της ΠΓΔΜ και πως το αλβανικό κόμμα δρα ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό του εταίρο VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μπεσίμι σημείωσε ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών της χώρας. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχουν "παράλληλες και διαφορετικές προσεγγίσεις" μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI.

, συζητήθηκε και το ζήτημα της ονομασίας, και...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2013/05/blog-post_4311.html#ixzz2T67OI7yn
Keywords
Τυχαία Θέματα