ΠΑΣΟΚ εναντίον Μιχελάκα...



...για την αλλαγή του εκλογικού νόμου...

Σηκώνει τους τόνους στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και...
εκφράζοντας εμμέσως –προς το παρόν- τη δυσαρέσκειά του για τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και στενό συνεργάτη άλλοτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Δηλώνοντας κάθετα αντίθετοι σε κάθε βεβιασμένη πρόταση
επικοινωνιακού χαρακτήρα –όπως λένε- για την χωροταξική αλλαγή του Καλλικράτη ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα τους βρουν αρωγούς. Αντίθετα, το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι μάλλον ‘συγκρουσιακό’, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μία ακόμα ενδοκυβερνητική ‘περιπέτεια’.

Πέραν του ότι εκτιμούν πως η πρώτη περίοδος εφαρμογής του Καλλικράτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, και άρα δεν μπορεί κανείς να μιλά για αλλαγές πριν αποτιμήσει πλήρως τα αποτελέσματά της, προχωρούν και σε επίθεση κατά του υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για αναφορές που γίνονται ‘πρόχειρα, αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης’. Σε μία προσπάθεια μάλιστα να ‘δικαιολογηθεί’ η πρωτοφανής στήριξη σε ένα δημιούργημα του καθόλου αγαπημένου της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, στην Χαριλάου Τρικούπη επικαλούνται το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν διαχρονικά υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, οπότε και τον στόχο του κόμματος τώρα να υπερασπιστεί τις αλλαγές που έγιναν, τη βελτίωσή τους και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς την ίδια κατεύθυνση.

Αφήνουν δε, να εννοηθεί πως τυχόν χωροταξικές αλλαγές του Καλλικράτη στην κατεύθυνση που υπονοείται μέσω διαρροών του υπουργείου Εσωτερικών, θα οδηγούσαν αντίθετα σε αποδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, διάλυση και επιστροφή σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο συγκεντρωτικού κράτους άλλων εποχών. Προτείνουν λοιπόν, η αποτίμηση του ‘Καλλικράτη’ να γίνει μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, «απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες». Επιπλέον, επιμένουν στην ανάγκη η αποτίμηση αυτή να γίνει μέσα από σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, που σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες ίσως αναγκαίες αλλαγές συμφωνηθούν.

Και ενώ η απόφαση να …στυλώσουν τα πόδια στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις επικείμενες κιόλας εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και για την χωροταξική αλλαγή του Καλλικράτη ήταν προειλημμένη, το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ως και ανακοίνωση χθες, λίγο μετά τις δηλώσεις …Γρηγοράκου, έχει τη δική του σημασία. Και αυτό διότι ο ‘πράσινος’ Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει νωρίτερα για ‘δυστοκία’ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παραπέμποντας σε …συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για το κατά πόσον αυτός θα προχωρήσει ή όχι. Παρά το γεγονός δε, ότι αναφέρθηκε στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην πάει σε μεμονωμένες αλλαγές του εκλογικού νόμου μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραπέμποντας σε μία συζήτηση ενός ‘ολόκληρου πακέτου για την ποιότητα της Δημοκρατίας’, η Χαριλάου Τρικούπη φρόντισε να τον ‘αδειάσει’ απορρίπτοντας εμμέσως οποιαδήποτε συνεννόηση των δύο αρχηγών και παραπέμποντας οποιαδήποτε συζήτηση για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακόμα και αυτή για την επαναφορά του 42% για την εκλογή δημάρχων, για την οποία επίσης ο κ.Γρηγοράκος υποστήριξε ότι θα πρέπει να συζητηθεί...
matrix24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα